The Shed / Haworth Tompkins

  • 16 Apr 2013
  • Cultural Selected Works
© Helene Binet

Architects: Haworth Tompkins
Location: , UK
Architect In Charge: Steve Tompkins, Paddy Dillon, Shane McCamley
Area: 628 sqm
Year: 2013
Photographs: Helene Binet, Philip Vile

Structural Engineer: Flint & Neill Ltd
Services Engineer: Ingleton Wood LLP
Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald LLP
Client: National Theatre
Theatre Consultant: Charcoalblue LLP
Acoustics: Arup Acoustics
Access Consultant: All Clear Designs Ltd
Contractor: Rise Contracts Ltd
Construction Cost: £1.2m

© Philip Vile

announces the completion of The Shed, a temporary venue for the National Theatre on London’s South Bank. The Shed will give the NT a third auditorium while the Cottesloe is closed for a year during the NT Future redevelopment, also designed by .

© Helene Binet

The artistic programme for The Shed, recently announced by the Director of the National Theatre, Nicholas Hytner, pushes creative boundaries, giving the NT the opportunity to explore new ways of making theatre. In the same way, The Shed has been a test bed for experiment by the architectural design team. Conceived by Haworth Tompkins and regular collaborators Charcoalblue, it was then designed and built in little more than a year, a collaborative process between the building designers, the National Theatre, and theatre-makers who will work in the space, in a way that more closely resembled a theatre show than a conventional construction project. Its temporary nature, building on Haworth Tompkins’ earlier temporary projects like the Almeida Theatre at Gainsborough Studios and King’s Cross, permits a structure that can be seen less as a building than as an event or arts installation – a vibrant intervention on London’s South Bank that will entrance, and sometimes bewilder, passers-by for a period of twelve months.

© Philip Vile

The Shed occupies Theatre Square, at the front of the National Theatre, beside the river. Its simple form houses a 225-seat auditorium made of raw steel and plywood, while the rough sawn timber cladding refers to the National Theatre’s iconic board-marked concrete, and the modelling of the auditorium and its corner towers complement the bold geometries of the NT itself. A temporary foyer has been carved out from the space beneath the NT’s external terraces and provides easy connection to the existing foyers. The Shed’s brilliant red colour covering the entire mass of a form without doors or windows, announces its arrival boldly against the concrete bulk of the NT, giving it a startling and enigmatic presence.

© Philip Vile

The Shed also represents another step in Haworth Tompkins’ ongoing project to research sustainable ways of making theatres. Built of materials that can be 100% recycled and fitted out with re-used seating, The Shed is naturally ventilated, with the four towers that draw air through the building providing its distinctive form.

Elevation
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Shed / Haworth Tompkins" 16 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=360370>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Theatre lights generate an enormous amount of heat. Achieving natural ventilation is quite a feat!

Share your thoughts