ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Wendell Burnette Architects
  6. 2012
  7. Dialogue House / Wendell Burnette Architects

Dialogue House / Wendell Burnette Architects

  • 01:00 - 6 April, 2013
Dialogue House / Wendell Burnette Architects
© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
  • Architects

  • Project Team

    Wendell Burnette, Christopher Alt
  • Client

    Thomas and Laura Hyland
  • Structural Engineer

    Rudow + Berry, Inc.
  • Electrical Engineer

    C.A. Energy Designs
  • Landscape Design

    Debra Burnette Landscape Design
  • Contractor

    The Construction Zone, Ltd.
  • Area

    0.0 ft2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Bill Timmerman © Bill Timmerman © Bill Timmerman © Bill Timmerman +22

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman

From the architect. Two volumes of light - one warm and one cool - one projected to the expansive horizon and one toward the canopy of the desert sky. Inspired by John Van Dyke's ruminations on the phenomena of desert light, specifically "colored air" and "reflected light" in his 1901 book titled The Desert - Further Studies in Natural Appearances, the 2200 square foot Dialogue House is a gestalt instrument for touching the full range and specificity of this light, this "place"- day and night, season to season and year to year. 

Dialogue House / Wendell Burnette Architects, © Bill Timmerman
© Bill Timmerman

At the base of Echo Mountain (amidst an eclectic jumble of 1950's-60's ranch bungalows), the main living volume is elevated above work, guest, and the car, furthest from the street on a lateral pinwheel brace of charcoal masonry walls that extend cardinally capturing the site. This well-shaded volume is projected south toward the South Mountain and Sierra Estrella mountain ranges far across the Phoenix basin and downtown skyline. 

Lower Plan © WBA
Lower Plan © WBA

The exterior surfaces of the pinwheel walls as well as the main volume absorb and reflect light akin to the "desert varnish" that coats the volcanic geology of the Phoenix Mountains turning silver, red, purple-brown-black during the day only to collapse into silhouettes at night. Thus, "life after work" is simultaneously supported by the apparent thickness and thinness of light. 

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman

The interior of the street volume is plastered cool white, half terrace - half cool water as a retreat from the city within the city where one can only see sky. Wind and water activated light is refracted onto the interior surfaces by day and most dramatically at night, which provides an animated foreground to the skyline and distant horizon beyond. 

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman

Begun many years ago, the Dialogue House has an interesting history and was finally completed in April of 2012.

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
Cite: "Dialogue House / Wendell Burnette Architects" 06 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/356222/dialogue-house-wendell-burnette-architects/>
Read comments
Read comments
© Bill Timmerman

对话住宅 / Wendell Burnette Architects