Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze

  • 05 Apr 2013
  • Hotels and Restaurants Selected Works
Courtesy of

Architects: Giorgi Khmaladze
Location: , Georgia
Architect In Charge: Giorgi Khmaladze (Khmaladze Architects)
Client: Socar
Structural Engineering: Capiteli
Mep: Gulfstream
Mcd Standards: Archange & Schloffer
Area: 1200.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Giorgi Khmaladze

Courtesy of Giorgi Khmaladze

From the architect. The project is located in one of the newly urbanized parts of the seaside city of Batumi, Georgia. It includes fuels station, McDonald’s, recreational spaces and reflective pool.

Courtesy of Giorgi Khmaladze

Given the central location and therefore importance of the site, it was decided to give back as much area as possible for recreation to the city by limiting the footprint of the building and vehicular circulation. This resulted in one volume with all programs compressed within.

Courtesy of Giorgi Khmaladze

Spaces are composed in such way, that two major programs – vehicle services and dining are isolated from one another, both physically and visually so that all operations of fuel station are hidden from the view of the customers of the restaurant.

Courtesy of Giorgi Khmaladze

Because of the predefined, small building footprint, most of the supporting and utility spaces are grouped and located on the ground level to be close to all technical access points.

Scheme

Public space of the restaurant starts from the lobby and its separate entrance on the ground floor . From where, as a way to naturally connect to the upper floor and to offer customers the experience of smooth transition between levels, the floor steps upwards and creates inhabitable decks on intermediate levels to be occupied as dining spaces.

Courtesy of Giorgi Khmaladze

Part of the dining space offers view towards outside water features, while the rest seamlessly transitions into open air patio on the upper level. The patio, enclosed from all sides to protect the space from outside noise, provides calm open air seating. The vegetation layer, which covers the cantilevered giant canopy of the fuel station adds natural environment and acts as a “ecological shield” for the terrace.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze" 05 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=355340>