Tetris Apartments / OFIS arhitekti

Architect: OFIS arhitekti
Location: Ljubljana,
Design Year: 2005-2006
Construction Year: 2006-2007
Project leaders: Rok Oman & Špela Videčnik
Design Team: Martina Lipicer – udia, Nejc Batistic – udia, Andrej Gregoric – cand.arh, Ana Kosi – stud.arch.
Programme: Social apartments with
Client: Gradis G group, Ljubljana
Constructed Area: 5,000 sqm
Nº of floors: 4 floors + 2 underground parking
Budget: Construction: 650 EURO/sqm (US $1,020)
Ceilling: 1,200 EURO/sqm (US $1,880)
Photographs: Tomaz Gregoric


The location is on the edge of the planned 650 apartments which was finished year ago. Also this apartment block is social type and was sold to Slovenian Housing Fund.

The given urban plot of the building was 4 floors high, 58 meters long and 15 in width.
Since the orientation of the building is towards the busy highway the apartment opening together with balconies are shifted as 30 degrees window-wings towards the quieter and south orientated side. In the future also 2 more blocks are planned on both longitudinal sides; therefore there are no direct windows towards east and west. Each apartment has view towards its own balcony, sometimes there is also a glazed loggia. On this way intimacy is created and there will be no direct views from ones apartment directly to the others in the opposite block.

Apartments are of different sizes – from 30m2 studio flats up to 3 room apartment of 70m2. Bigger apartments are developed on the front facades and have nicer views and corner orientation. They are made of economic but quality materials such as wooden oak floors, granite tiled bathrooms and have large windows with external metal blinds. The concept of structure is made in a way, that floor plans are flexible, since only structural walls are those, that separate apartment shell from the rest of the building. All other inner walls are non-structural.

Long after the elevations were planned many people associated them to Tetris game. And so the building got its name. The façade was developed simply – just tracing the floor plan organization.
The inner – structural façade wall has plaster; the external wall that embraces the loggia is glazed or wrapped into precast panel. These panels are wooden of three colors that are tracing the vertical zigzag pattern. Balcony fences are either perforated precast panel or transparent metal fence.

Cite: "Tetris Apartments / OFIS arhitekti" 12 Jul 2008. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=3547>

13 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    The achievements and style exhibited by Ofis is one of a kind, geatly inspiring, and simply a joy to behold, even to a non-architect such as myself. I discovered the Tetris project site and spent a day looking through some of the Ofis online portfolio. The interest you piqued in me is why I write to you today. Excellent work team and congratulations on your fusion of playful ideas, technological know-how, and wonderful style.

  2. Thumb up Thumb down 0

    The elevations are really nice to look at, playful and interesting. But the functional layout of the apartments is a bit of a mess… just too awkward…

  3. Thumb up Thumb down 0

    very strong image outside of the building. Particularly liked the outcome and volume of all color

    muito forte a imagem exterior do edifício. Gostei particularmente do resultado volumétrico e colorido do conjunto

  4. Thumb up Thumb down 0

    does anyone know what kind of wood has been used for the facade? and dosent it cost a lot to mantain it,however well its treated,with the rot and polish etc?

    -begginer in arch

  5. Thumb up Thumb down 0

    This is not real wood on the facade. They are cement panels with wood foil decoration, commonly used in ventilated facade systems. I’ve lived for a while in this building. While it looks nice from the distance, it is very plastic from near. Otherwise a nice building, but the floorplans are terribly non functional.

Share your thoughts