C House / Sommet & Asociados

  • 08 Apr 2013
  • Houses Selected Works
© Sebastián Fernández de Córdova Frerking

Architects:
Location: , Bolivia
Architect In Charge: Sommet & Asociados
Design Team: Sebastián Fernández de Córdova Frerking
Area: 520 sqm
Year: 2012
Photographs: Sebastián Fernández de Córdova Frerking

Collaborator: Erika Peinado Vaca Díez, Mariano Donoso Rea, Jazmín Lara Alub
Site Manager: Rodrigo Guillermo Luna Joffré
Structural Calculation: Zelmar Ibáñez Pedraza

© Sebastián Fernández de Córdova Frerking

Urubó Hills is a picturesque landscape with native vegetation together with a wide and eclectic catalog of architecture. Such is the landscape that gives context to the Calderón House.

© Sebastián Fernández de Córdova Frerking

Under a simple reading the project involves two horizontal volumes: the lowest one visually set back and anchored in the landscape; and the top one, set as if it were floating in the air.

© Sebastián Fernández de Córdova Frerking

Material textures are essential components in the project. Stone and wood finishes are elements that beyond giving a reading between volumes, they provide this contemporary home with the sensibility of a traditional architecture environment.

Section

The ground floor houses the public and common spaces: living and dining room, kitchen, study, bathrooms and a gallery that makes for an outdoor seating space that connects its sights with a green garden holding a swimming pool that connects the house with the barbecue place. It is in this area that the service facilities are resolved without being perceived, consisting of a laundry area, a bedroom with bathroom and one bathroom for the pool area.

© Sebastián Fernández de Córdova Frerking

A floating staircase with wooden steps, located on the distribution hall of the ground floor, leads to a small family living room where natural light becomes the benchmark of vitality for the house. An interior garden bathes the wall with nuances of light and shadow providing added warmth to this space that serves as a link between the rooms of children and adults.

Ground Floor Plan
Cite: "C House / Sommet & Asociados" 08 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=353389>