B+L HQ / 137kilo Architekci

© Jacek Kołodziejski

Architects: 137kilo Architekci
Location: Warsaw,
Team: 137kilo + Beza Projekt, Anna Łoskiewicz, Zofia Strumiłło-Sukiennik, Jan Sukiennik, Bartłomiej Popiela, Krzysztof Benke, Alicja Getka, Robert Kłoś, Tomek Korzewski
Wall Graphics: Tymek Jezierski
Year: 2012
Photographs: Jacek Kołodziejski

© Jacek Kołodziejski

The project is the Poland headquarters of a large pharmaceutical corporation. The client wanted the office space to highlight the company’s scientific heritage while providing a high quality working environment for its employees.

© Jacek Kołodziejski

Research labs and contact lenses – the client’s main product – served as our inspiration. White exposed ceilings combined with glass surfaces combine to create a light and transparent space. This seemingly sterile aesthetic is balanced by green walls along the space’s main visual axes and functional solutions which encourage teamwork and relaxation.

© Jacek Kołodziejski

Curtains not only provide privacy, but also introduce a homey atmosphere thanks to their soft forms. Large conference room. Kitchen and dining area. Ophthalmological examination room next to a conference room.

© Jacek Kołodziejski

An open-space arrangement was used for many of the workspaces. The open space is punctuated with meeting room domes which also delineate the office’s various departments.

© Jacek Kołodziejski

The domes are meant for less formal work meetings. Their high-tech inflatable surfaces invoke the client’s main product – contact lenses. The domes’ internal steel structure provides rigidity and adherence to fire codes.

© Jacek Kołodziejski

The domes are connected to ventilation and air conditioning systems – creating a comfortable work environment. Lush and soft carpets delineate less formal spaces. The client’s desire to provide a comfortable work environment is manifested by the “fun room” which features a library, a foosball table and an adult-size playpen.

Floor Plan Diagram

Work spaces are some of the project’s key elements. Each four-person work area invokes the “+” symbol (an element of the company’s logo) and has a small tree in its center. Employees at each area are responsible for watering their tree, which underlines the company’s commitment to team work.

© Jacek Kołodziejski

The plants in the green walls were selected for their ability to purify indoor air and absorb dust.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "B+L HQ / 137kilo Architekci" 29 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=351908>

3 comments

Share your thoughts