ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Estonia
  5. Kavakava Architects
  6. 2007
  7. Villa Lokaator / Kavakava Architects

Villa Lokaator / Kavakava Architects

  • 01:00 - 1 April, 2013
Villa Lokaator / Kavakava Architects
Villa Lokaator / Kavakava Architects, © Paul Riddle
© Paul Riddle

© Martin Siplane © Paul Riddle © Paul Riddle © Paul Riddle +16

Courtesy of Kavakava Architects
Courtesy of Kavakava Architects

From the architect. Situated nearby an ex-Soviet military town, which housed a nuclear submarine training base, Villa Locator deliberately advances the theme of its desolate surroundings. Starting point was an old army barrack made of calcium silicate bricks. The client’s brief was to reinterpret the surrounding military environment and keep the bulky 65-cm-thick existing walls as load bearing external walls. Renovated brick walls are visible in the interior of the house.

© Paul Riddle
© Paul Riddle

Because of the building restrictions on the seaside plot, the barrack gave beforehand the constrained size of the groundwork for the new building. Prominent feature of the villa is two protruding consoles looking at the sea. These two “locators”, each with an individual staircase, were added to enlarge the living area. Consoles are balanced on the other side of the building by a projecting motorcycle garage. Thus the building has two contrasting facades: glazed sea view facade with a terrace which is communicating with the environment and a hermetic street facade with vertical window slits for the southern sun. The rough aesthetic of concrete has been fully exploited in the general structure of the building.

© Paul Riddle
© Paul Riddle

In the interior, segregated spaces of a barrack have been replaced by an open plan. The location of rooms on different levels creates varying activity zones which mood also depends on the lighting conditions. Still, the austere character of the building continues inside.

© Paul Riddle
© Paul Riddle

‘Borrowing‘ of sunlight into the open-plan living area from the enclosed, bunker-like south elevation gives warmth and light airiness to the interior. This has been achieved via projecting dormer windows and strip glazing in the main wall. The indirect light makes the room glow.

© Paul Riddle
© Paul Riddle

The massive external concrete walls provide effective thermal mass, while a geothermal pump powers the heating beneath the cast concrete floors.

The surrounding natural landscape and greenery were kept largely intact.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Cite: "Villa Lokaator / Kavakava Architects" 01 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/349444/villa-lokaator-kavakava-architects/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments