ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Police Station
  4. Taiwan
  5. Studiobase Architects
  6. 2009
  7. Wender Police Station / Studiobase Architects

Wender Police Station / Studiobase Architects

  • 01:00 - 16 September, 2009
Wender Police Station / Studiobase Architects
Wender Police Station / Studiobase Architects

Wender Police Station / Studiobase Architects Wender Police Station / Studiobase Architects Wender Police Station / Studiobase Architects Wender Police Station / Studiobase Architects +27

  • Architects

  • Location

    Taipei City, Taiwan
  • Architect

    Studiobase Architects | Ming-Wei Huang
  • Project Team

    Hao-Min Hsu, Nelson Lin, Chao-Yu Chen,Yin-Yin Cheng, Chien-Nun Sun, Chih-Jen Wang, Can Ho
  • Budget

    USD $1.41 million
  • Area

    3270.0 sqm
  • Project Year

    2009

From the architect. A Dislocated Spiral

Police Station is never recognized as a legitimate building type, yet it has been built everywhere. Our task of W Police Station is to create a distinct form for this everyday institution, also to respond to its functional interior and perplexed urban environment.

Site

The site for W Police Station lies in the heart of Taipei’s new Technology Park. Located at the junction of two heavily trafficked arteries, the W Police Station poses like a stone standing in torrents. The sculptural and dynamic form results largely from set-back regulations, thus the hovering part at the end of spiral volume creates a shady resting corner for pedestrian.

Strategy

The donut-like building plans are read as a parti which we call “core & loop”. On the ground floor, the central core is occupied by armory/equipment room and superintendents’ offices, surrounded by a wide loop of open working areas. On the second floor, the core turns into a courtyard, surrounded by a loop of officers’ bedrooms. The courtyard does not only serve the bedrooms as a common green, the lawn also cools down the armory below. The opening gap between the courtyard and the corridor allows stairs to penetrate, also improves the interior ventilation and illumination.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wender Police Station / Studiobase Architects" 16 Sep 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/34900/wender-police-station-studiobase-architects/>
Read comments

7 Comments

Jacky · February 19, 2010

Wender Police Station / Studiobase Architects: http://www.archdaily.com/34900...

shuvo · September 18, 2009

the planning imposition is appreciated intelligence ... great job

Vitsee · September 17, 2009

the courtyard is nice... looks like a cage for dangerous dogs.

lester · September 17, 2009

the lamborghini must be a impounded car...
or some cop on the take! lol

the building is nice though.

oscar falcón lara · September 17, 2009

The facades are very cool, specially the windows... the central courtyard is a welcome feature I bet, for the officers working there. I like how they used large windows to the inside. Nice project.

Alex · September 17, 2009

Cool!!! A leap forward.
Never thought of a police station like this could happen in taiwan.
I love it, must go there and take a look sometime.

james · September 17, 2009

front facade in the main image looks like a demented face.

other than that its a pretty cool building i think

···

Comments are closed

Read comments

Wender 警察局 / Studiobase Architects