We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Z-house / Hohyun Park + Hyunjoo Kim

  • Architects: Hohyun Park + Hyunjoo Kim
  • Location: Gwangju-si, South Korea
  • Architect: Hohyun Park + Hyunjoo Kim
  • Use: Residential
  • Exterior Finishes: Black Zinc, Basalt, Red Cedar, Slate
  • Interior Finishes: Paint, Cedar, Pine, Wenge Flooring, Wenge& Zebrano staircase, Slate
  • Building Coverage Ratio: 23.56%
  • Area: 805.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Jungmin Seok

© Jungmin Seok © Jungmin Seok © Jungmin Seok © Jungmin Seok

From the architect. The site is located at Gwangju Si, Gyeonggi-Do, where is not so far from Bundang new town. Surrounded by small houses, it is at the top of a hill with deep slope. First thing to consider is to keep woods on west side of the site. Available area of the site is limited by the woods. Facing a view of mountains on south side, the building is located.

© Jungmin Seok
© Jungmin Seok

In composition of space, relationship among programs and circulation are played important role. Ground level, which is divided by kitchen/Dining and living area and upper level, which is divided by children rooms and master zone are crossing at division area. By this manner, space is gradually ascending from entry to master zone.

© Jungmin Seok
© Jungmin Seok

Next thing to consider is to make dynamic space by changing size of space and by leading sight. High ceiling at the entrance corridor is more emphasized by sunlight through skylight and a wall, which is faced at the end of corridor, inducts eye to dining area. At this point, the ceiling height is suddenly changed by overhead ramp. High ceiling living area appears through low-rise 3step staircase, which is crossing outside water pond and inside plant area. From living area, space bifurcates to library at lower level and to upper level. Master zone, where is a climax in space scenario, is connected by a corridor and a ramp from children’s room at upper level. Master bedroom is entered through open bathroom and powder room and reconnected to entrance corridor.

© Jungmin Seok
© Jungmin Seok

Shape of the building is planned to follow the space scenario and roof, which is covered by black zinc is wrapping around upper level mass and form a homogeneous and muscular shape. Contrarily, lower level masses, which are covered by basalt, stand rigidly. Water pond and inner plant space are inserted at the crossing point of lower level mass and upper level mass.

© Jungmin Seok
© Jungmin Seok
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Z-house / Hohyun Park + Hyunjoo Kim" 11 Sep 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/34630/z-house-hohyun-park-hyunjoo-kim/>