House in Muko / Fujiwarramuro Architects

  • 28 Mar 2013
  • Houses Selected Works
© Toshiyuki Yano

Architects: Fujiwarramuro Architects
Location: Muko, Kyoto,
Project Architects: Shintaro Fujiwara, Yoshio Muro
Area: 100.29 sqm
Photographs: Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano

A mezzanine-floored residence consisting of a single-roomed space, located on a fan-shaped site.

© Toshiyuki Yano

The movements of the sun can be felt inside the house all throughout the year. Light coming from the east strikes the louvered boards before entering the house and reaching deep into its interior.

© Toshiyuki Yano

Direct sunlight from the south traces a shower-like path of lines as it penetrates into the building. Light coming from the west reflects off the walls of this house with an open stairwell before entering it.

First Floor Plan
Cite: "House in Muko / Fujiwarramuro Architects" 28 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=345763>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    I wonder if these narrow windows are operable to let natural ventilation. They don’t appear to be. Other than that, it’s a beautiful house.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Like the way the structure neatly fits into the street corner, with the vertical ribs matching the adjoining column of trees. Looking at the other nearby houses, wonder however if such a tropical-like deep-set window treatment is necessary – it provides privacy no doubt besides being dramatic. A nice and definite break-away in residential design with a different treatment in scale.

Share your thoughts