Syros House / Myrto Miliou

  • 15 Mar 2013
  • Houses Selected Works
© Erieta Attali

Architects: Myrto Miliou Architects
Location: , Cyclades, Greece
Architect In Charge: Myrto Miliou
Special Consultant: Vladimir Levidis (Artist)
Supporting Architects: Christina Georgiadi, Stefanos Petrou (Registered Architects)
Area: 400 sqm
Year: 2011
Photographs: Erieta Attali

Upper Floor Plan

Engineering: Kostantinos Zaharatos
Landscape Architects: Vladimir Levidis
General Contractor: Leonard Roussos
Site Area: 3700 sqm

© Erieta Attali

On the Cycladic island of Syros, a stone house is set into a steep hillside overlooking the Aegean Sea. The geometry of the building follows that of the landscape, mimicking the stone retaining walls typical of the Greek island.

© Erieta Attali

The owners currently use the house for vacations and plan to retire there. They wanted their collection of antiques—mainly late 19th and early 20th century items found in Greek and Turkish houses—to be integrated into the architecture.

© Erieta Attali

The 5,000-square-foot house is built on the boundary between a green, traditional settlement and a barren mountainside. Constructed of slate and marble stone excavated from the surrounding countryside, the structure consists of three vertically stacked single-story levels, with three guest rooms on the lower level, the master suite on the entry level, and kitchen, dining, living, and storage spaces above. Each level has access to the outdoors.

© Erieta Attali

The architects designed the house to relate to the landscape and make the most of the sculptural qualities of light. The rough shell’s exterior softens as one enters the building, where dimly lit hallways gradually lead to a brightly illuminated core.

Section AA

The house also minimizes energy use with planted roofs and thick stone walls that keep the house cool in the summer and warm in the winter. (The walls consist of 16-inch-thick masonry on the outside, two inches of insulation in the middle, and 3.5-inch-thick brick wall on the inside.) Rainwater is collected in a cistern for household use. The house was completed in March 2011.

Cite: "Syros House / Myrto Miliou" 15 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=344865>

0 comments

Share your thoughts