We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sant Just Desvern / ONL Arquitectura

  • Architects: ONL Arquitectura
  • Location: Carrer Sant Ferran 19, Sant Just Desvern, España
  • Arquitectos a Cargo: ONL arquitectura - Joan Nogué , Txema Onzain , Félix López
  • Area: 512.78 m2
  • Year: 2008
  • Photography: Marcella Grassi

© Marcella Grassi © Marcella Grassi © Marcella Grassi © Marcella Grassi

  • Construction: Tau Icesa
  • Collaborators: Llorenç Vallribera, Cristina Ribera
  • Building Services: AVANT Enginyers
  • Structural Design: BIS Arquitectes
  • Client: Ajuntament De Sant Just Desvern
  • Budget: € 827,471.62

From the architect. The commission arises from the need to build a gymnasium that complements the CEIP Canigó program, and that also solves its accessibility issues.

© Marcella Grassi
© Marcella Grassi

The rectangular building site is 310 square meters and it lies on a very steep slope, where a series of artificial platforms have been created in order to carry out the activities of this institution. A higher platform next to the classroom building and a lower platform for the sports track, with a level difference of 13 meters, are separated by a vegetated slope with 60% steepness, and a retaining wall next to the track that is used to create small terraces.

© Marcella Grassi
© Marcella Grassi

The new gymnasium is placed in the same area of the building to be demolished and at the level of the sports track, independent of the retaining wall and allowing for natural light to enter the rooms.

© Marcella Grassi
© Marcella Grassi

The new gymnasium is placed in the same area of the building to be demolished and at the level of the sports track, independent of the retaining wall and allowing for natural light to enter the rooms.

© Marcella Grassi
© Marcella Grassi

An exterior staircase links the existing sports track with the new changing rooms and the courts on the rooftop. The strategic location of this core facilitates a comfortable and direct access from the higher platform of the school to the new rooftop courts and the existing track. It also allows for the placement of a lift that solves the serious accessibility problems of CEIP Canigo. Direct access to the existing track is provided from Sant Ferran street.

Elevation
Elevation
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Sant Just Desvern / ONL Arquitectura" [Sant Just Desvern / ONL Arquitectura] 12 Mar 2013. ArchDaily. (Trans. Lorena Quintana) Accessed . <http://www.archdaily.com/342745/sant-just-desvern-onl-arquitectura/>