ANTIVJ Transforms Shigeru Ban’s Centre Pompidou Metz with Digital Spectacular

  • 11 Mar 2013
  • by
  • Videos

Intrigued by the hexagonal plan and complex structure of Shigeru Ban’s Centre Pompidou Metz in France, ANTIVJ visual artists Simon Geilfus and Yannick Jacquet, and composer Thomas Vaquié transformed the building’s undulating facade into a digital spectacular with a light show that “abolishes notions of scale by contrasting micro-architecture with human construction”. The piece was loosely inspired by the research of deep-sea expert Peter A. Rona, whose work explores the fascinating marks left by unknown, hexagonal-shaped sea creature called Paleodictyon Nodosum, which Rona believes is designed to cultivate bacteria.

Learn more and watch the making of after the break…

Artistic Direction by: Simon Geilfus, Yannick Jacquet, Thomas Vaquié
Producer: Nicolas Boritch
Visual Content by: Simon Geilfus, Yannick Jacquet, Romain Tardy
Music Composed by: Thomas Vaquié
Project Commissioned by: Nuit Blanche Metz and Centre Pompidou Metz
Technical Direction: Laurent Fink and Lumens8
Filmed, Directed and Edited by: Jerome Monnot
Additional Camera: Sebastien Rabas, James Medcraft, Romain Tardy

Centre Pompidou – Metz, Metz, France by Shigeru Ban and Jean de Gastine Architectes with Gumuchdjian Architects © Didier Boy de la Tour

More info about the project at antivj.com/paleodictyon and a in-depth explanation on ANTIVJ’s blog.

Cite: Rosenfield, Karissa. "ANTIVJ Transforms Shigeru Ban’s Centre Pompidou Metz with Digital Spectacular" 11 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=342464>