Condomínio Quinta Vale Verde / Humberto Conde

  • 11 Mar 2013
  • Houses Selected Works
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Architects: Humberto Conde
Location: , Portugal
Collaborators: Paulo Figueiredo , Helena Ramos , Leopoldo Calhau , Filipe Ramalho
Area: 2,000 sqm
Year: 2002
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

This Project is located in Bicesse – Estoril and is composed by nine housing constructions, which are integrated on a global allotment of thirty houses.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The proposed constructions, which are settled perpendicularly to the street, assure external parking for two cars and a covered main access next to a green area that extends to the patio of the underground floor.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Each house is composed by two floors above the ground and one bellow. The ground floor establishes a strong direct relation with the outside as the visual and physical permeability are found immediately on the entrance. The big glass walls, on the hall and social area – Living room – assure the visual contact with all the project area.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Besides the limited external areas of each fraction, they reflect the concern about diversity and complementarity as much as possible. That was possible by the creation of potential multipurpose spaces such as the wood deck directly connected to the big glass wall on the living room, in which is located the private swimming-pool. The pool design is also determined by the alignment to this window. Other multipurpose spaces examples are the small paved area on the continuity of the dining room and the two green belts with trees and bushes that ensure the visual protection needed and the surrounding framing.

First Floor Plan
Cite: "Condomínio Quinta Vale Verde / Humberto Conde" 11 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=341606>