Buda Art Centre / 51N4E

  • 05 Mar 2013
  • Cultural Featured Selected Works
© Filip Dujardin

Architects: 51N4E
Location: Kortrijk,
Architect In Charge: Johan Anrys, Freek Persyn, Peter Swinnen
Design Team: Tine Cooreman, Aline Neirynck, Bob De Wispelaere, Karel Verstraeten, Jan Opdekamp, Joram Van den Brande, Marc-Achille Filliol, Chris Blackbee, Emmanuel Debroise
Area: 4,240 sqm
Year: 2012
Photographs: Filip Dujardin, Paul Steinbrück

Structural Engineering: BAS / Dirk Jaspaert
Technical Engineering: Studiebureau Boydens

© Filip Dujardin

The last remaining textile factory on Buda Island – an area destined to become the cultural heart of the city – has been transformed into studios and exhibition spaces for artists in residence. This large volume, situated in the middle of a city block, has been adapted through two main interventions:

© Paul Steinbrück

The first hollows out a large void in the centre of the building, bringing daylight deep into the vast floor plan. This pentagonal void houses a public staircase that gives access to a diverse range of spaces on four levels: a laboratory for manufacturing, multifunctional spaces of varying sizes and lighting conditions, music venues and a roof terrace. The biggest part of the structure is reused. Besides saving resources, the reuse allows for a large cultural building within a limited budget.

Plan

The second intervention adds an open pavilion as an entrance hall from the street. Built from the yellow brick discovered in the original interior, this pavilion becomes the new facade of the complex: the tip of the iceberg. The pavilion itself functions as an antechamber, giving a foretaste of events inside.

© Paul Steinbrück

The Buda Art Centre is a new type of cultural space. Making reference to its past, it remains a workshop of production. The materials and details make it an approachable space for all kinds of activities and users. The warm palette of colours and the series of rather informal spaces invite people to appropriate and discover the building for their own production, exhibition, and casual interaction.

© Filip Dujardin

While the majority of the building is hidden from its surrounding context, the roof terrace provides a sudden confrontation with the city of Kortrijk. The building is a tool to look, not an object to look at. It avoids becoming an image but instead creates an environment..

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Buda Art Centre / 51N4E" 05 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=339907>
  • Pingback: Buda Art Centre / 51N4E | Nick Socrates Contemporary Art

  • jan adegeest

    I really like the Pavilion at the entrance but miss the relationship with the “void” and or the rest of the project. Pity, but I would still go and visit if I was nearby.

  • Sasha

    Nice use of Iranian brick.