Praça das Artes / Brasil Arquitetura

  • 04 Mar 2013
  • Cultural Featured Selected Works
© Nelson Kon

Architects: Brasil Arquitetura
Location: Rua Conselheiro Crispiniano, São Paulo,
Architects In Charge: Francisco Fanucci e Marcelo Ferraz com Luciana Dornellas
Project Area: 28,500 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Nelson Kon

Collaborators: Cícero Ferraz Cruz, Fabiana Fernandes Paiva, Anselmo Turazzi, Carol Silva Moreira
Project Team: Anne Dieterich, Beatriz Marques de Oliveira, Felipe Zene, Fred Meyer, Gabriel Grispum, Gabriel Mendonça, Pedro Del Guerra,Thomas Kelley, Victor Gurgel ,Vinícius Spira
Interns: André Carvalho, Júlio Tarragó, Laura Ferraz

© Nelson Kon

A space of music and dance for the regeneration of the centre of São Paulo

“… one thing is the physical place, different to the place for the project. The place is not a point of departure, but rather a point of arrival. Realising what this place is, is already doing the project.”

© Nelson Kon

Some architectural projects are dominant in large open spaces, in favoured conditions and visible from a distance. Other projects need to adapt to adverse conditions, minimal spaces, small wedges of long plots, leftovers between existing constructions, where the parameters for developing the project are dictated by dificulties. Praça das Artes is part of the latter category, not by a voluntary decision or by opting for one or the other approach, by this or the other direction to be taken. It is the very nature of the place that leads us to a conceptual choice and conclusion. It is our comprehension of it as a space resulting from many years – or centuries – of socio-political factors that shaped the city. To understand the place not only as a physical object, as Siza says, but as a space of tension, with conflicts of interest, characterised by underuse or even abandonment, all this counts.

© Nelson Kon

If on the one hand the Praça das Artes project has to account for the demands of a programme of various new functions, related to the arts of music and dance, it also has to clearly and transformatively respond to an existing physical and spatial situation with an intense life and a strongly present neighbourhood. Moreover, it must create new public common spaces using the urban geography, local history and contemporary values of public life.

© Nelson Kon

We may say that, in this case, to design a project is to capture and to invent a place at the same time and in the same strategy.

© Nelson Kon

The former Dramatic and Musical Conservatory of São Paulo, located in the heart of a degraded area of the city centre, is an important historical and architectural landmark, housing a rare concert hall that had been out of use for decades.

© Nelson Kon

The Praça das Artes project restored and recovered the Conservatory and connected it to a set of new buildings, circulation spaces and common areas, thus creating new and adequate spaces necessary for the Municipal Music and Dance Schools and for the resident performingarts companies of the Municipal Theatre.

© Nelson Kon

The new building complex will be made up of the Municipal Symphonic and the Experimental Repertory Orchestras, the Lyrical and the São Paulo Choirs, the City Ballet Company and the Municipal String Quartet. Furthermore there will be the Municipal Music and Dance Schools, the Theatre Museum, an Arts Documentation Centre, besides restaurants, underground car parking and social areas.

© Nelson Kon

Besides satisfying a long-term shortcoming of the spatial necessities of the Theatre, the realisation of this cultural facility performs a strategic and leading role in the regeneration of the city centre by boasting a rich and varied programme of uses with a focus on professional and educational activities in music and dance, which is strongly characterised by public use, common social areas and urban life.

Sketch

From the core of the urban block outwards the new buildings develop in three directions – Anhangabaú Valley (Rua Formosa), Avenida São João and Rua Conselheiro Crispiniano, like an octopus extending its tentacles in order to occupy the space. A set of buildings in pigmented exposed concrete, with an area totalling 28.500,00 m², represents the main element to establish a new dialogue with the pre-existing parts of the complex (the former Dramatic and Musical Conservatory and the façade of the Cairo Cinema) and with the surroundings.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Praça das Artes / Brasil Arquitetura" 04 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=339274>

2 comments

Share your thoughts