Jabi Lake Masterplan Proposal / Studio Seilern Architects

Courtesy of

Studio Seilern Architects shared with us their recently commissioned design for a 31 hectare waterfront masterplan for Duval Properties Ltd in , Nigeria. Situated on Jabi Lake, the project aims to create a new destination for the city; a place to live, work, shop, be entertained and above all, to enjoy. With the loose arrangement of these building clusters, this results in the possibility of a flexible plan that generates multiple aspect residential units. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Studio Seilern Architects

With a flexible approach to the phased growth of the site, the size of the building can easily be adapted over time. Rather than committing to a cluster of larger buildings, we chose to break the building units into clusters of two, three or four components.  Achieving both density and retaining a human scale and multiple roof garden. The flexibility that the residential tower can offer allows for potential high rise buildings to be positioned alongside the street and cascading low rise buildings towards the lakefront creating variable skylines.

Courtesy of Studio Seilern Architects

The creation of a waterfront park varies in size and activities according to the functions it fronts. Rather than a waterfront promenade, the waterfront park aims to create a truly vibrant public space by including specific activities and happenings through its length. With a double frontage concept, there are two distinct frontages: the road-front and the water- front. Each influences the form making of the buildings. The placement and scale of the buildings will create the identity of each and how it relates to the wider context. The residential meets the waterfront creating a vibrant space. Residential and waterfront merge together, having a dialogue with each other.

site plan

In plan, a series of units measuring 15m x 15m of two units each are arranged at varying angles to each other, forming differently shaped gaps and interstitial spaces. The number of tower components in each cluster can also vary, generating buildings of various sizes and density.  Each residential unit can be considered as prime as they will all have a triple aspect and exterior space providing a sense of being larger than they actually are.

floor plans

Due to the lack of existing local market information, the scheme also needed to be flexible in its use and each building should be adaptable to become a mixed-used live/work configuration. The 15x15m block ensures that both residential and office configuration could be adapted. The richness and variety of the clusters resembles a feeling of the northern Nigerian village. The loose clustering of a very simple rectangular extrusion creates a multitude of massing iterations: the variety of arrangement possibilities of repeating blocks means that no two buildings are the same.

cluster configuration plans

Flexibility of density:  The building massing has been developed in plan to form a coherent ensemble, and define both water and road frontages.  So while the planometric layout has been set, the sectional number of stories can be decided according to the market demands at the time of development:  the plan remains the same, it is the section that changes. The deciding factor that determines the maximum site density will be the parking requirement.  On the residential site development, the area of structured parking and the levels of excavation are determined by the water-table.  The maximum number of stories of each building is thus determined by the area of basement parking achieved.

sections

Flexibility of use:  Depending on the market demands, some of the buildings have been studied to be either offices or residential.  While the massing and bulk remains the same, the floor-to-floor heights and the parking provisions have been studied to be able to adapt to either use. The waterfront promenade would also be detailed to adapt to either use.  It would be up to the plot developer to decide whether a more appropriate use would be either as residential or office.

diagrams

To maintain flexibility of use and density, the façade will invariably be different in terms of ventilation and glazing requirements.  In order to achieve this flexibility, while maintaining an identifiable language to the overall development, 3-4 systems of exterior louvres can be applied.  Each volume should be clad with a different louvre geometry emphasising the volumetric breakdown of the buildings. 

Architects: Studio Seilern Architects
Location: Abuja, Nigeria
Engineers: Buro Happold
Landscape Designers: Hyland Edgar Driver
Cost Consultants: Currie & Brown
Consultants: IDQ Security, Pixel Enlargment
Collaborators: SSA team: Christina Seilern, Luis Monteiro, Ivan Lazzaroni, Giacomo Manfredi, Povilas Jurevicius,  Angela Santos, Alicia Castellote, Sergio Vale
Year: 2012

Cite: Furuto, Alison. "Jabi Lake Masterplan Proposal / Studio Seilern Architects" 09 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=339189>

0 comments

Share your thoughts