Patrick Cox shop / Sinato

1251816401-pc01

Architects: Sinato – Chikara Ohno
Location: ,
Use: Shop
Project year: 2009
Constructed area: 79 sqm
Photographs: Toshiyuki Yano

1251816423-pc03 1251816432-pc04 1251816440-pc05 1251816465-pc07jpg

The interior design of Patrick Cox shop who sells bags, leather goods and accessories.

The shop is in a 17-story building Tokyo’s fashion-centric Aoyama district and it is only a few steps inside the building’s main entrance. The important point of this shop seemed to be lighting. The products can shine and get a better look if the light source is close by, not shining down from the ceiling.

1251816449-pc06

So I positioned each of cylindrical steel pendant fixtures directly over a corresponding display pedestal. These fixtures provide most of the lighting in the space without the lighting from the ceiling.

As a result, this space gets unique conditions such as “dark in above and well-lighted in below”. The gradation of the wall is a promotion of it and at the same time, the pendant fixtures cut the void and shape the space.

section diagram
section diagram

Pathways in the shop seem to meander beneath a canopy formed by the largest of the drum shades.

Cite: "Patrick Cox shop / Sinato" 03 Sep 2009. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=33739>

12 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    the execution is quite powerful. I don’t know if it would seem heavy if i actually walked through. love the visual relationship of the gradient walls with the lighting fixtures. what are they made out of by the way?— a coated metal?

  2. Thumb up Thumb down 0

    Interesting indeed, but maybe a little too much. I feel like the concept may have gotten a little out of hand in a space that doesn’t seem to have that much room and volume. Otherwise, the execution is clear and concise.

Share your thoughts