Electricity Authority of Cyprus / Eraclis Papachristou Architects

© Erieta Attali

Architects: Eraclis Papachristou Architects
Location: ,
Project Team: Eraclis Papachristou, Panayiotis Panayi, Yiannos Tsiolis, Panayiota Pieri, Demetris Savva, Elia Ioannou
Area: 6,201 sqm
Year: 2012
Photographs: Erieta Attali

Structural Engineering: Earthquake Protected Structures – George Demetriades, Nikos Kalathas
Mechanical & Electrical Engineering: Earthquake Protected Structures – Yiannakis Mitsides, Michael Nicolaides
Quantity Surveyor: Alexis Adamides
Owner: Electricity Authority of Cyprus (EAC)
Site Area: 13738 sqm
Budget: €16,500,000

Section

The site is defined in the city boundary. The whole complex is a smooth transition from the urban fabric to the non built space and vice versa. A space grid/interconnection that is able to co-exist in an autonomous way or as an integral part of the city, while at the same time constitutes a landmark for the city of Pafos.

© Erieta Attali

Concept

A division of the plot in zones, each one of them bearing the characteristics of the transition of the closed public space (public building), to open public (open air energy system exhibition) to green public (green park) with an emblematic building volume which articulates the zones and structures them. 

© Erieta Attali

Through the demands of the building program, the characteristics of the land/plot and hints of urbanity, the concept is formed and gets structured through the architectural synthesis.

© Erieta Attali

The contours of the plot while at the same time the urban flow of movements dictate that the first zone will be western of the public building while to the east of it there is the zone of the piazza and far more to the east the zone of the green area.

© Erieta Attali

Architectural gestures are emphatic making the zones strictly defined and identifiable, but simultaneously this strict division is overruled with the unobstructed free views and easy flow of movement between them, while the clear division results to easy understanding of the whole space.

© Erieta Attali

The site «invades» in the building while at the same time the building expands in to the site in a bidirectional active interaction, where the linear building volume acts as an articulation component of the built space to the green area.  The volumes lay to the site while the prism of the public building, in an organic manner accepts the urban flow, channelling it accordingly to the building or the green area.  The strict division public and provide space accomplished with the use of the near office building above open public space and green area. A footbridge channels people from parking place to an office building secondary entrance.

© Erieta Attali

The sustainability issue is addressed with the formation of the building shell itself, which is able  to react to environment conditions, adjust itself periodically (openable shading devices) and according to programme (public building sheltered heavily while office space glazed and sun protect).

Ground Floor Plan

Detailing and precision level is another issue addressed in this work, while the use of a restricted palette of materials in combination with the local craftsmanship and sophisticated systems is another.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Electricity Authority of Cyprus / Eraclis Papachristou Architects" 26 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=336753>

0 comments

Share your thoughts