Torquay House / Wolveridge Architects

  • 24 Feb 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Derek Swalwell

Architects: Wolveridge Architects
Location: , Victoria, Australia
Project Team: Jerry Wolveridge, Sina Petzold, Tjeerd van der Vliet, Courtney Gibbs
Year: 2012
Photographs: Derek Swalwell

Builder And Construction Manager: John Walker Master Builders
Structural & Civil Engineering: Don Moore & Associates
Landscape Architects: Heather Vincent Landscapes
Cost Consultant: VPL Builders Services
Building Surveyor: Nepean Building Permits

© Derek Swalwell

This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and character.

© Derek Swalwell

In coastal conditions, buildings must be robust and defy the elements, yet create protective spaces, both internal and external which for us allow the occupants to feel safe, comfortable, privacy and enjoyment of good times.  Whether the occupants are fulltime residents or weekenders, the beach house is a place to look forward to arriving, whether in the heat of the summer or the winter’s cold.

© Derek Swalwell

With excellent views to the north and south and a conscious motivation to avoid the east/west outlooks, this project evolved as a series of interconnected and robustly finished containers.  Each prescribed to a rigid set of rules and the relationship and spaces between containers becoming essential to the program and to the life of the building.

© Derek Swalwell

The robust mass of the buildings is intended to be offset by the expression of finely considered detail and proportion.

Ground Floor Plan
First Floor Plan

It is the private spaces created in between that allow natural ventilation and light, intimate outlooks, and privacy for the occupants, a place to call home.

Cite: "Torquay House / Wolveridge Architects" 24 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=335516>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +1

    Very nice housing project. Godo use of forms and materials, specially in fronts. Really good job of photographs.

    VERY GOOD JOB. Congratultions from Barcelona.

Share your thoughts