Binissalem School Complex / RIPOLLTIZON

  • 21 Feb 2013
  • Educational Selected Works
© José Hevia

Architects: RIPOLLTIZON
Location: Camí de Pedaç,
Architect In Charge: Pep Ripoll – Juan Miguel Tizón
Collaborators: Xisco Sevilla
Area: 3166.0 sqm
Year: 2011
Photographs: José Hevia

Quantity Surveyor: Toni Arqué
Ibisec Collaborator: Juan Vanrell (architect IBISEC) José Juan Amengual (quantity surveyor IBISEC)
Structural Engineer: Jorge Martín
Building Services E: TIIS Ingeniería
Client: Institut d’Infraestructures i Serveis Educatius i Cultural (IBISEC)
Contractor: PROINOSA
Budget: 2.060.064 EUR

© José Hevia

The School Complex (provides primary and secondary school levels) is located in the outskirts of Binnisalem urban fabric. The plot is located along a suburban road named “Camí de Pedaç” on which the urban planning has concentrated a heterogeneous mix of typologies, including diverse row houses, detached blocks and urban facilities.

© José Hevia

From the beginning, our intent was to develop the project as a dialogue, on different scales, between the school and its surroundings. On the one hand, the new school building faces the road with a fragmented volume and a broken skyline that enhances perspective effects and scale control in relation to the singularities of the unorganized neighborhood volumes. On the other hand, towards interior of the plot that faces the countryside, the building embraces the sport ground areas creating a façade with bigger scale elements and more compact massing. Moreover, the building areas used only for teaching were clearly separated from those that can be used also for non school events, creating different building parts and scales that were properly arranged into the complex.

© José Hevia

A set back on the façade to the road creates the main access space, an open plaza in the building corner, that generates the circulations and arranges the different functions. The functional packages are grouped in different levels with the intention to reduce the building coverage surface and create a plot area where play grounds, sport grounds and future extensions can be located.

© José Hevia

An exterior ramp connects the school grounds to an elevated plaza that is created in the roof of part of the ground-floor. From this roof plaza is also possible to enjoy the excellent views of skyline and its surrounding mountains. 

Plan
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Binissalem School Complex / RIPOLLTIZON" 21 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 21 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=334695>

0 comments

Share your thoughts