El Solell School / Sierra Rozas Arquitectes

© Jordi Surroca

Architects: Sierra Rozas Arquitectes
Location: CEIP El Solell C/ Alberes s/n 08756 Barcelona, Spain
Design Team: Glenda Puntel, Andrés Martínez de la Riva, Oriol Raventós
Area: 3929 sqm
Year: 2012
Photography: Jordi Surroca

Structure: Eskubi-Turró arquitectes
Installations: K2 Consulting, Eduard Bou
Builder: Construcciones Caler
Promotor: Generalitat de Catalunya – GISA

© Jordi Surroca

The intervention is located in the upper part of the village, in a magnificently sunny place and with privileged and spectacular views, as a result of the pronounced and eventful topography. The proposal tries to regularize and arrange, in the most harnessed possible way, different exterior spaces, at the same time it aims to achieve a good connection and orientation of the different program parts.

© Jordi Surroca

The area of the new terrains ceded by the Town hall (initially planned for executing the building expansion) located in the west sideof the school enclosure adapts for aprimary playground, including two sports courts, through a terracing system. So it is expected that in the most topographically complex part of the site all works are only of urbanization, looking for the greatest simplicity both constructive and economic. At the same time the unevennesses are made according to an ecological wall system like Geofix, to minimize the visual and economic impact, of the overall intervention, looking for maximum integration in place

© Jordi Surroca

The building extension is proposed aligned with – Alberes street, at the site of the previous sports ground, and located in a parallel way but separate, in front of the existing building. This position looks for, on one hand, a simple connection scheme with the existing building, a very simple construction, an easy independent access, and compact, leaving the rest of the outside space as playground. On the other hand, the separation from the existing building, by creating a linear courtyard, seeks to ensure a good lighting and natural cross ventilation of all the spaces, including circulation areas.

© Jordi Surroca

The new building is developed in a single volume, combining one and two floors, corresponding to the program of the infantile area (3-5 years) and the dining room, on the ground floor, and gym-changing rooms, on the first floor coinciding with the height of the inferior sports grounds. Meanwhile the existing building is intended entirely to the program of primary school (6-11 years)  and administration.

© Jordi Surroca

The formalization and disposition of the new volumetry, in front of the existing building, is carefully made considering not to interfere in the views and in the luminosity of the existing building classrooms. The communications tower emerges, so slender, out of the new building, as school announcement, and it also connects the two buildings and, at the same time, it solves the problem of removing architectural barriers inside the existing building.

© Jordi Surroca

The overall ordination of the intervention and the program ordered arrangement, both in floor and in section, allows to structure the courtyards independently according to the uses and, simultaneously, to organize and create a separate and independent access for the students of infantile, primary school, and other spaces such as the library, the AMPA, and the kitchen. Similarly, because of its position, the area of sports courts and gym has a secondary access, from Joan XXIII street, allowing people to use these installations, independently of the school schedule.

First Floor Plan

The arrangement of the openings in the facade and the walls of uglass lookfor to intensify the maximum luminosity of the interior spaces. In the choice of materials, such as exposed concrete, painted mortar, hpl coatings, waveform sheet metal and uglass enclosures, we have taken into account factors such as durability and ease of maintenance.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "El Solell School / Sierra Rozas Arquitectes" 19 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=333560>

0 comments

Share your thoughts