We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Vila Nova In Farmalicao / Arquitetura.501

  • Architects: Arquitetura.501
  • Location: Vila Nova de Famalicão, Braga, Portugal
  • Design Team: Hernâni Sá, Cristina Oliveira
  • Builder: Albersil
  • Structure: Traço de Concepção
  • Plot: 1,014 sqm
  • Area: 323.0 sqm
  • Year: 2012
  • Photography: Cortesia de Arquitetura.501

Courtesy of Arquitetura.501 Courtesy of Arquitetura.501 Courtesy of Arquitetura.501 Courtesy of Arquitetura.501

Courtesy of Arquitetura.501
Courtesy of Arquitetura.501

From the architect. Located in a small village near Vila Nova de Famalicão city, the “J.L House.” organizes itself from two functional volumes  - the social and the private ones.

The design in L shape overcomes from its functional program , the framework with the surrounding landscape and most of all the excellent solar orientation.

Courtesy of Arquitetura.501
Courtesy of Arquitetura.501

This shape obligates the house to turn back to the main street and neighbor, freeing space to a intimate exterior living zone, where a swimming pool, a yard, a garden and a porch appears. This last one results from the elevation of the private areas volume releasing at the same time the construction pressure in the terrain.

Courtesy of Arquitetura.501
Courtesy of Arquitetura.501

The fact that the private areas are southeast and the social areas southwest orientated allows to both enjoy the excellent solar orientation, as a result of its shape,  becoming the house thermally comfortable along the whole year also due the glazing retreat relatively the façade working as a shading flap during the warmer months.

The main entry is composed by a set of landings that comes from an exterior antechamber making a well balanced distribution between the garage and the social area.

Courtesy of Arquitetura.501
Courtesy of Arquitetura.501

As coating, an exterior thermal isolation system (ETICS) was considered as the most indicated for the house. In the social volume black chippedshale was used as coating which confers it a modern and avant-garde style as well as typical village house charming.

Courtesy of Arquitetura.501
Courtesy of Arquitetura.501

The yards are mostly granite “pedras salgadas” coated being “IPÊ” wood used as swimming pool deck and rooms balcony floor.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Vila Nova In Farmalicao / Arquitetura.501" [Vila Nova De Farmalicao / Arquitetura.501] 18 Feb 2013. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accesed . <http://www.archdaily.com/333495/vila-nova-in-farmalicao-arquitetura-501/>