Studio in an Agricultural Building / Charles Pictet Architecte

  • 16 Feb 2013
  • Offices Refurbishment Selected Works
© Thomas Jantscher

Architects: Charles Pictet Architecte
Location: 1257 Landecy, Genève,
Architect In Charge: FAS SIA
Collaborator: Franklin Regad, architecte EPFL
Year: 2010
Photographs: Thomas Jantscher, Courtesy of Charles Pictet Architecte

Construction Engineer: Ingeni, 1227 Carouge
Client: Private

© Thomas Jantscher

The project was implemented in a former cowshed with a barn. The building is situated in a rural hamlet surrounding a manor. It recalls the spirit of the Geneva region in the 18th century, when the manor squires spent the winter in the city and the summer in the coutryside.

© Thomas Jantscher

The distribution of inheritance required the stables to be used for parking spaces. That special aspect allowed the original building openings and woodworks to be retained. A new, freely ceiled cassette ceiling covers the ground floor area without using any intermediate pillars.

© Thomas Jantscher

The project includes a studio. Access is provided from a long, straight, two flight staircase in the preserved ceiling section. The studio and the adjoining auxiliary rooms are the buildings only habitable rooms, which do without a superfluous finish. They are designed to be spacious, bright and heated.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Studio in an Agricultural Building / Charles Pictet Architecte" 16 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=333046>