ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Le Temps Machine / Moussafir Architectes Associés

  • 01:00 - 15 February, 2013
Le Temps Machine / Moussafir Architectes Associés
Le Temps Machine / Moussafir Architectes Associés, © Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie © Jérôme Ricolleau © Jérôme Ricolleau © Jérôme Ricolleau +23

  • Partner Engineers

    A&T(stage designers), Ayda(acoustic designers), Batiserf(structural engineers), LBe (mechanical engineers), Bureau Michel Forgue(quantity surveyor)
  • Contractors

    DV construction(general contractor), AMG Féchoz(stage machinery), Bideau(stage electrics), VTI(wooden stage flooring), Edmond Petit(stage fabrics)
  • Structural Engineers

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

Ideas & Objectives
The former Joué-lès-tours youth center was a blocky, opaque, inward-looking building that failed to interact with the surrounding public space and no longer met current standards and requirements.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

The architectural design for the new music facility responds to a three-fold objective:
-To open the building up to its surroundings
-To improve the way the opaque block integrates with existing buildings
-To emphasize the festive dimension of the facility by making a unique architectural statement.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Composition & Experimentation
to improve its contextual integration, we have divided the structure into two parts functioning in different registers: a determinedly horizontal 2m50 tall concrete and glass base housing a fluid, open interior space, and a roof with the three main components of the design brief (the two performance areas and the resource center) bursting through it like opaque excrescences.

Section
Section

This duality is emphasized by the use of contrasting materials: hard on the inside (raw concrete, glass, stainless steel) and soft on the outside (a membrane stretched over exterior insulation materials).

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Volume & Sensation
With its complex volumetrics and textured outer surface, the new building stands out like a beacon in the urban landscape. the contradictory image we were aiming at is one of a unique yet familiar object that is challenging
and yet invites appropriation: a sculptural design that refers to nothing that already exists, but which users can easily engage with, both in functional and symbolic terms.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Le Temps Machine / Moussafir Architectes Associés" 15 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/332497/le-temps-machine-moussafir-architectes-associes/>