AD Classics: La Muralla Roja / Ricardo Bofill

  • 20 Feb 2013
  • by
  • AD Architecture Classics
Courtesy of

La Muralla Roja, Spanish for ‘The Red Wall,’ is a housing project located within the La Manzanera development in ’s Calpe. The building makes clear references to the popular architecture of the Arab Mediterranean Area, a result of the architects’ inspiration by the Mediterranean tradition of the casbah. The striking colors that cover the outer and inner facades are selected to either contrast with nature or complement its purity.

Formed like a fortress, the project appears as if it is emerging from the rocky cliffs it sits on. Its organization challenges the increasing division between public and private space through its reinterpretation of the casbah, which is the walled citadel typical of traditional architecture in North African countries. Characterized by a series of interlocking stairs, platforms, and bridges, this organization is a modern illustration of the circulation in a typical casbah, providing access to the 50 apartments that form La Muralla Roja.

Courtesy of Ricardo Bofill

The complexity of the project extends into the division of apartments, which is in three sizes: 60 sqm studios, 80 sqm two bedroom apartment, and 120 sqm three bedroom apartments. Bofill’s desire to provide enhanced living is seen through with the roof terraces, solaria, a swimming pool, and a sauna, all reserved for the residents’ use.

Courtesy of Ricardo Bofill

Various tones of red paint cover the exterior facade, accentuating the contrast with the landscape. Stairs and circulation surfaces, on the other hand, are treated with different tones of blue ranging from sky-blue to indigo and event violet, depending on weather the intention is to contrast with the sky or create visually continuity with it.

Courtesy of Ricardo Bofill

The Red Wall is best described as a labyrinth, corresponding to a precise geometric plan based on the typology of the Greek cross, having, in this case, arms that are five meters long. The crosses intersect at the service towers, which contain the kitchens and bathrooms. In the words of Taller de Arquitectura , “the geometric basis of the layout is also an approximation of the theories of constructivism, and makes La Muralla Roja a very clear evocation of these.”

Architects: Ricardo Bofill
Year: 1968
Photographs: Courtesy of Ricardo Bofill

Cite: Naja, Ramzi. "AD Classics: La Muralla Roja / Ricardo Bofill" 20 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=332438>
  • Yk walking

    like a castle…

  • ariane

    I used to spend my holidays there for more than 40 years