Schoolhouse Grono /

  • 01:00 - 12 February, 2013
© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme
  • Architects

  • Location

  • Project Management

    Thomas Melliger - Bauplanung, Zürich
  • Collaborators

    David Gianinazzi, Kosuke Yutani
  • Construction Supervision

    Devis Bruni and Giulio Cereghetti, Mesocco
  • Structural Engineering

    Patrick Gartmann (Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur)
  • Landscape Architects

    4D AG Landschaftsarchitekten, Bern
  • Clent

    Comune politico di 6537 Grono
  • Project Year

    2011
  • Photographs

    Javier Miguel Verme

© Javier Miguel Verme © Javier Miguel Verme © Javier Miguel Verme © Javier Miguel Verme +12

From the architect. The building stands in the middle of a garden on a public square. The square is a uniformly sloping paved surface, planted with walnut trees and is the playground for the school. The garden is a circular crater, overgrown with a field of flowers, and is the outside play area for the kin- dergarten.

© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme

The geometry of the garden and the level of the building are determined by a quadrate horizontal surface on which the building stands and by the two approaches. A sloping ramp leads from the square to the kindergarten on the ground floor, a rising bridge on the opposite side of the building into the first floor containing public rooms. The classrooms are on the 2nd Floor.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The supporting structure is divided with non-load bearing elements into discrete interior and exterior spaces and is itself the actual building, which consists of brown pigment- ed in-situ concrete. The square structural slabs are car- ried by the facade, a circular wall segment around the stairs and the elevator core in the center of the building. The two entrance facades of the building brace the building in one direction, the circular wall segment in the other. The almost full height façade openings, geometrically identical quarter ellipses, form arches that are bent at 90 degrees. Tied by means of prestressed cables, loads are transferred to cen- tral bearing points.

© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme

Each floor is oriented in all directions. The additive join- ing of the fittings strengthens the physical presence of the concrete structure, blurring the separation of interior and exterior space. The fragmentary perception of the supporting structure within the building, in our memory, creates a di- rect link from each single space to a whole and its center.

Details
Details
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Schoolhouse Grono / " 12 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/331426/schoolhouse-grono-raphael-zuber/>