We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Forest Pond House /

© Ben Blossom © Ben Blossom © Ben Blossom © Ben Blossom

© Ben Blossom
© Ben Blossom

From the architect. Located in rural Hampshire, the Forest Pond House is both a space for meditation and a children’s den in the woods. 

© Ben Blossom
© Ben Blossom

Cantilevering over the bank of a pond at the foot of a family garden, the timber frame structure is finished in plywood, glass and copper and was designed and built by TDO Architecture for a budget of £7,500. 

The design overlays the two functions to give a single diagram. This was shaped by the forest to give a form to the building. 

© Ben Blossom
© Ben Blossom

The Forest Pond House combines contrasting surroundings and contrasting uses to striking effect. It nestles between the dark drama of the forest and the bright calm of the water. Black, angular sides address the forest; light, curved surfaces and sheet glass address the pond. As well as mirroring the building's environment, the design creates its dual functions. 

Section
Section

The dark elevations serve as blackboards for drawing in the woods. A rising floor and falling ceiling shrinks one corner down to the size of a child. The brighter end of the Forest Pond House, with its single source of light and bench looking onto the water, offers focus and a place for reflection.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Forest Pond House / " 11 Feb 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/330969/forest-pond-house-tdo-architecture/>