We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

New National Contemporary Art Storage of Korea Competition Entry / PWFERRETTO

Courtesy of PWFERRETTO
Courtesy of PWFERRETTO

With the proposal title of ‘Expose the Structural DNA’, PWFERRETTO’s design for a new National Contemporary Art Storage of Korea amplifies the power of the existing structure by revealing its bare structural logic. Their main goals are to create an engaging experience and relate to the visitor in a more raw and immediate way, which makes it different from a museum. More images and architects’ description after the break.

The original factory has a beautiful sense of rationality and authenticity; where the structure of the building is honestly manifested in its elevations. Our projects main concept is to expose the original structural logic of the building and in the process create a new landmark project that retains the DNA of the original building.

enclosed garden
enclosed garden

By removing the nonstructural walls and exposing the column and grid matrix a shelf system is revealed, that recalls the elegant Korean screen painting of the Josong Dynasty. The infill walls are replaced with articulated slanted screens which weave through the façade creating a progressive movement.

temporary gallery spaces
temporary gallery spaces

The façade is articulated through a series of openings, with three distinct types of movement: Fixed/Slanted-In/Slanted-Out and Fixed. Through this movement the façade becomes layered and sense of depth is added to the once static elevation. The material of the openings is metallic and glazed to produce a contrast with the existing, and further create a clear sign that the original building has been transformed yet its soul is kept intact. Architects: PWFERRETTO Location: Chengju, South Korea Architecture Design: PWFERRETTO, Peter w. Ferretto, Hyunsu Kim, Sungyeol Choi, Lucia Espinosa, Yoechun Yoon Structural Engineer: DongYang Structural Engineers Group Mechanical Engineer: Woowonm&einc Client: National Museum of Contemporary Art, Korea Plot Area: 22,250 m2 Construction Area: 20,400 m2 Competition Date: February 2013

public storage corridor
public storage corridor
Cite:Alison Furuto. "New National Contemporary Art Storage of Korea Competition Entry / PWFERRETTO" 12 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/330313/new-national-contemporary-art-storage-of-korea-competition-entry-pwferretto/>