Interior Light-Single Family Housing / Viraje architecture

  • 09 Feb 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Germán Cabo Arnal

Architects: Viraje architects
Location: Valencia,
Architect In Charge: Jesús Damian Herranz Busquiel
Technical Architect: Raúl Hinarejos Arjona
Area: 363.0 m2
Year: 2012
Photographs: Germán Cabo Arnal

© Germán Cabo Arnal

The house is located in a village near Valencia on a narrow plot with 8,60m long facade and 15m long depth and another 5m long depth each side on the road to create main and back gardens.

© Germán Cabo Arnal

The main idea which generates the project is an internal courtyard that organizes each floor of the house.

© Germán Cabo Arnal

The courtyard divides the diurnal space of the ground floor and emphasizes the views from one facade to other. It also selects the position of the staircase in the way that you are always conscious of the views of the courtyard and the relationship with the sky when the stairs are used.

© Germán Cabo Arnal

On first floor, the courtyard organizes the main rooms. Several sliding doors close are hided inside the walls. When they get closed, the opened space surrounding the courtyard becomes subdivided. Main bedroom, studio and corridor could be one or several spaces.

© Germán Cabo Arnal

Same thing happens on the basement, but here the courtyard isn’t a glassed one. It becomes into a storage element that divides the space into a gym and a place for leisure.

First Floor Plan
Cite: "Interior Light-Single Family Housing / Viraje architecture" 09 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=330261>