Piraeus Antiquities Museum Competition Entry / PAR

©

Conceived through a spatial inversion, the proposal for the new Antiquities Museum of Piraeus is an industrial typology that is reinvented as a cultural destination. Designed by PAR, in collaboration with ARUP, their interest lies not only in the complex program of the museum, but in the site’s unexploited urban potential as a civic link. Transformed into an iconic, world class museum, the building’s openness activates the Cultural Coast District. More images and architects’ description after the break.

© PAR

A system of void spaces introduces a spatial configuration that brings daylight to public areas whilst engaging the surrounding urban context. Selective erasure ensures that treasured qualities of the concrete silo structure will be retained and adapted into the new use. At moments of subtraction, the cartesian grid of the silo building translates into a new contoured geometry expressing the old in a new way.

© PAR

Interacting with its surroundings, the new museum opens up to the eastern plaza and pedestrian pathway. As an addition to the other buildings in the district, an essential component of the design involved creating a robust public space at the top of the museum—visually connecting the Cultural Coast to Piraeus and at large. The roof is activated by a reflecting pool suspended above the eastern entrance. Seawater from the pool doubles as a passive cooling element as its circulated within towers integrated into the original grain silo structure.

lobby / © PAR

The museum’s exhibitions are combined in a continuous loop which spirals from the lobby to the upper level public space. This organization provides many possibilities for different exhibition spaces and techniques. interior/ exterior, covered/ open, dark/ light, intimate/ public. The large public voids enable antiquities to be viewed from differing vantage points stimulating visitor interaction. The museum program is concentrated in three program blocks: exhibitions, curation and administration.

grand gallery / © PAR

The programs are linked by three interconnected atriums which shape the museum’s public space whilst opening the building to it’s surroundings. Monumental vertical circulation is integrated into the existing structural grid along the east elevation. Multiple circulation cores provide shortcuts for visitors to jump off the linear exhibition narrative to direct points of interest.

Architects: PAR
Location: Piraeus, Athens, Greece
Architecture Team: Jennifer Marmon, Partner in Charge; Matthew Young, Ross Ferrari, Project Architects; Devon Montminy, Arthur Wong, Jacqueline Kerr, Allison Klute, Seyoung Choi, Richard Molina, Tom Ames; Michelle Kalogerakis, Local Consultant
Engineer: ARUP
Environmental: ARUP, Russell Fortmeyer, Senior Consultant
Client: Piraeus Port Authority & Ministry of Culture
Type: Cultural, Museum
Area: 14,000 m2
Status:  2012 Competition

Cite: Furuto, Alison. "Piraeus Antiquities Museum Competition Entry / PAR" 12 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=329937>