Jade Museum / Archi-Union Architects

© Xia Zhi

Architects: Archi-Union Architects
Location: Xuhui District, , China
Architect In Charge: Philip F. Yuan
Design Team: Alex Han, Fuzi He
Client: Jade Museum
Area: 1,000 sqm
Year: 2013
Photographs: Xia Zhi

© Xia Zhi

Located in the high-density Xuhui District, in downtown Shanghai, Jade Museum is a renovation from an office building. For this project we were commissioned to convert the noncomplex office space into a multi-functional communication art museum on the premise of keeping the original building structure. Faced with the change in the use of the building, we first deconstruct the straightforward logic of the space and blur the functions’ interface. We implement the tools of digital design early in the conceptual phase, to help us rebuild the logic of space and translate the folding of the circulation flows into a folding of space itself.

© Xia Zhi

Different layers of functions are organized around the main circulation space, facing the central courtyard. The simple single-layer mode was redefined with the introduction of a non-linear space. The simple vertical and horizontal circulation movements influence each other in the inserted space, the blur of the interface and boundaries make the space fold and integrated. The circulation flow adapts itself to this incision in the body of space. The antithesis between sloping and balance, continuity and boundary turns the simple coexistence of elements into a discussion of geometry.

The complex logic of the staircase form breaks the traditional two dimensional layer relations, but it’s not an arbitrary treatment out of control: steps, door openings, handrails, beams and roof are distinguished components of the building structure that have a delicate and reasonable interconnecting relation. Every perceived line has its logical necessity; but the curving surface softens this logic, it gives the visitor a feeling between rationale and randomness, creates an exciting spatial feeling at the edge of conflicting ideas.

© Xia Zhi

The folding of circulation lines and the twisted form of the inserted space create an entrance on the first floor, which faces the central courtyard. The permanent exhibition hall is located in front of the entrance. Via the stairs near the exhibition hall, one reaches the VIP exhibition space. The curving walls divide space into several micro spaces and also guide the visitors’ flow. The artworks are placed into the curving walls. Resting and communication space peer from behind these walls. In front of the VIP exhibition space is the teahouse, which is connected to the outdoors terrace.

© Xia Zhi

Digital fabrication, as a methodology, is implementedthroughout the design and construction process. Non-linear form and geometrical decomposition lie in the core of fabrication. The abstract multi-dimensional surface generated by the computer is decomposed into workable and controllable CNC panels; their exact position controls the 3D assembly. The curving form is transferred into linear machine logic closely following the geometrical principles. The three-dimensional space that the traditional two-dimensional drawings cannot express is eloquently expressed through the fabrication logic. This combination of digital lofting and CNC fabrication reduced the construction budget and at the same time improvedconstruction quality and speedwithout compromising the design integrity.

© Xia Zhi

In addition to geometry and fabrication, light, as a third key-element in design coordinates with the folding, irregular spatial module and the flowing exhibition hall design to enhance this multi-dimensional experience.

First Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Jade Museum / Archi-Union Architects" 06 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=328761>