Student Housing (Universitat Politècnica de Catalunya) / H Arquitectes + dataAE

  • 05 Feb 2013
  • Housing Selected Works
© Adrià Goula

Architects: H Arquitectes + dataAE
Location: , Barcelona, Spain
Design Team : David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó
Design Team Data Ae: Claudi Aguiló, Albert Domingo
Collaborators: Aleix Enguix, ÀBAC Enginyers, Societat Orgànica, DSM arquitectes
Year: 2011
Photographs: Adrià Goula, Courtesy of H Arquitectes + dataAE

The new dwelling house for university students is located in the same block as the Vallès Architecture School. The project proposed intends to keep its balance among the existing buildings, outside areas and the new dwelling house, which is formed from two parallel to street blocks layed out over two floors and separated by a central atrium.

© Adrià Goula

For it is a dwelling house for architecture students, we have come up with a program that permits intense connections among the users both individual and group level, owing to the interior flexibility of the apartments and the potential use of the atrium as an event space.

© Adrià Goula

The project banks on industrialized construction by using just one housing module type made of preformed concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, simplifying finishing and installations. Most of the components are installed and assembled by dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and reused or highly recyclable. The building is layed out over two floors in order to take advantage of the existing topography making accessible entrances without the need of using elevators and to reduce a 50 percent of square meters in corridors and stairs. The central atrium is covered in order to create an intermediate bioclimatic space that makes increase the energy efficiency of the building and, at the same time, economizes the building enclosure.

© Adrià Goula

The cycle of life analysis demonstrates that this project saves up to 50 percent the energy associated to construction materials and a 70 percent the energy demand in respect to standard buildings according to CTE regulations.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Student Housing (Universitat Politècnica de Catalunya) / H Arquitectes + dataAE" 05 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=327868>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down -1

    Great building!
    But the problem is that the university does no have enough money to cover this intersant and efficient atrium

Share your thoughts