Innovative, Bioclimatic, European School Complex Second Prize Winning Proposal / Various Architects

  • 29 Jan 2013
  • by
  • Educational mini
Courtesy of Platon Issaias, Theodosis Issaias, Alexandra Vougia, Costandis Kizis

Designed by architects Costandis Kizis, Platon Issaias, Theodosis Issaias, and Alexandra Vougia, the second prize winning proposal for the Innovative Bioclimatic European School Complex in develops around two fundamental elements of space: light and soil. In response to the intense landscape of the area of Voutes, the architectural gesture, derived from the cliffs and valleys of the region, takes advantage of the microclimatic conditions while at the same time underlining the presence of an educational institution, not by standing out, but by letting the natural landscape play the leading role. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Platon Issaias, Theodosis Issaias, Alexandra Vougia, Costandis Kizis

Instead of romanticizing these two categories of light and soil, we propose a man-made landscape which mediates and projects our view on the brief’s concerns and demands. Similarly to the olive groves of the surrounding area, our project leaves traces, marks and organizes the earth upon which it is built. Our proposal tries to redefine the existing landscape: it is a ‘bridge’ that connects, a ‘clay wall’ that defines and protects, and a ‘cave’ that shelters knowledge.

Courtesy of Platon Issaias, Theodosis Issaias, Alexandra Vougia, Costandis Kizis

The agricultural terraces, the dry stone walls and all the other innovative forms of environmentally sustainable management of earth, natural resources and space constitute our primary references. The volumes of the schools are arrayed facing south, in such a way that all the classrooms are exposed to the best bioclimatic conditions of sunshine and natural ventilation.

site plan and section

The schools are organized by the sides of a central common open plaza, in three distinct buildings. Despite the allowance for high buildings, our proposal does not exceed the height of two storeys. We dreamt of an open, horizontally organized school that inculcates un-hierarchical, egalitarian values to its students.

topographic plan

The size and typology of each school were dictated by the age of their users, the pupils. The kindergarten is a small scale protected environment, organized around a small yard. The primary school is also organized around a larger atrium, in the fashion of a contemporary agora. The secondary school -the biggest building in the complex- is organized in a rational model of two semi-independent clusters, the lower one being that of the more public uses of the school’s brief, and the higher that of teaching classrooms.

first floor plan

Our proposal is formed as a contemporary mosaic, which is composed of two basic building elements: the brick and the pavée (paving block). The brick is our tool for unifying the facades, opaque or semi-transparent, according to the programmatic and bioclimatic needs of each space. We proposed the fabrication of a composite brick, made of local materials (clay and sheep wool). The brick not only is a contemporary attempt to continue the tradition of clay fabrication, but also only depends on the local agricultural and farming economy.

second floor plan

The pavée is also a local product, coming from one of the island’s numerous quarries. This material is paving all the exterior hard surfaces of the school, and is organically integrated with the natural soil that is prevailing throughout the complex. Both materials are treated as tools of transition, from opaqueness to semi-transparency, and from the natural soil to a hard surface.

third floor plan

The selection of these two tesserae, the brick and the pavée complies with our intention to propose a building that is generated from the ground, and that gently pays a tribute to the Cretan landscape and culture.

Architects: Platon Issaias, Theodossis Issaias, Costandis Kizis, Alexandra Vougia
Location: Crete,
Mechanical Engineer: Ilias Matsas
Structural Engineer: Giannis Tsafoulias
Status: International architectural competition, 2nd prize entry
Competition Organizer: School Buildings Organization of Greece, together with the UIA (International Union of Architects)

 

 

 

Cite: Furuto, Alison. "Innovative, Bioclimatic, European School Complex Second Prize Winning Proposal / Various Architects" 29 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=322969>

0 comments

Share your thoughts