Samundra Institute of Maritime Studies / Christopher Charles Benninger Architects

© A. Ramprasad Naidu

Architects: Christopher Charles Benninger Architects
Location: Lonavla, ,
Architect In Charge: Prof. Christopher Benninger
Design Team: Daraius Choksi, Harsh Manrao, Shivaji Karekar, Akshay Modhak, Sujit Kothiwale, Neha Kothiwale, Shalaka Vaidya, Kshitija Parmar, Madhvi Bhuradia, Noel Jerald, Er. Rahul Sathe
Area: 21,500 sqm
Year: 2007
Photographs: A. Ramprasad Naidu

Cost: US$ 15.3 million
Client: Balaji Singh Teeka, Executive Ship Management Pte. Ltd.

© A. Ramprasad Naidu

The Samundra Institute of Maritime Studies (SIMS) near Mumbai was established by Executive Ship Management (ESM) Pte. Singapore, to fulfill its new vision of an industry driven by environmental protection, safety and efficiency. Realizing that it must drive this mission through human resources it embarked on the creation of a sophisticated state of the art, world class green campus where the full range of pre-sea and post-sea studies can be imparted.

© A. Ramprasad Naidu

The campus, which was completed in 2007, houses 480 cadets. Photovoltaic cells, both translucent and opaque, become modern-day Indian ‘jaalis,’ allowing natural light while blocking heat. The three hundred feet long photovoltaic solar wall in the Maritime Workshop produces 60 KW of electricity. Clear glass on the north façade brings in natural light, giving the testing equipment and machinery all-round, energy free illumination and ventilation. The Administration Building cleverly exploits northern light through its wavy glass atrium wall, while generating electricity through the grand photovoltaic south-facing façade that produces 30 KW of electricity. All buildings have natural illumination, cutting consumption of non-renewable energy.

© A. Ramprasad Naidu

Solar panels provide the entire heated water requirement, using hot water tanks held above the hostel roofs from water tanks above the circular stairs. These seemingly frivolous shapes are integrated within a functional system of water management. The twenty eight meter tall central tank is vertically divided into four stages, with the raw bore well water progressively purified as it reaches the topmost tank, from where it is gravity distributed to the entire campus. Two bio-sewerage treatment plants recycle grey water to the gardens. Aluminum louvers in the long Hostel and curved Academic Building allow natural ventilation and day light, while blocking India’s fierce sun,  thereby acting as a passive air conditioning system.

© A. Ramprasad Naidu

Efficiency, Environment and Safety were the three calling cards the company decided to promote through campus design, moving from words to practice through training and on-board operations and monitoring. This has  proved a sound business strategy in the new millennium as massive shipping disasters, polluting vast waterways, resulted in extensive environmental damage and costly litigation. ESM was amongst the first to realize the future lay in safety and environmental protection. It saw training as the single most effective tool to turn the industry around! Walking the talk on environmental sustainability and safety, the SIMS green campus supported ESM’s great leap forward in the shipping industry.

© A. Ramprasad Naidu

Learning in a sustainable, green campus that is one hundred percent water self-sufficient; using natural day light; achieving all water heating through solar panels; cutting air-conditioning costs in limited areas by 34% thorough protective louvers; having one of the largest photovoltaic wall in Asia and producing 60 KW per hour of energy through daily renewable energy techniques gives the candidates a first hand understanding of the possibilities of sustainable energy!

Elevation, Section & Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Samundra Institute of Maritime Studies / Christopher Charles Benninger Architects" 23 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=322944>

1 comment

Share your thoughts