Twin Peaks House / Jackson Clements Burrows Architects

  • 09 Feb 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Shannon McGrath

Architects: Jackson Clements Burrows Architects
Location: Undisclosed
Design Team: Tim Jackson, Jon Clements, Graham Burrows Andrew Bos, Robert Kennon
Area: 280 sqm
Year: 2011
Photographs: Shannon McGrath

This project involved the design of alterations and addition to an existing Edwardian house of some historical significance which is located in an area with a Heritage overlay.

© Shannon McGrath

The brief for the house revolved around accommodating a family, including 3 children. The proposal included 3 new bedrooms and activity space to the new first floor at the rear and a large family /kitchen area directly below. The existing house included a new master bedroom / ensuite, study and the maintenance of the original grand dining room and lounge areas.

© Shannon McGrath

The idea of the house was organised around finding a compatible but distinctive relationship between the existing interior and the new addition and the existing external form and the new addition. This was achieved through the use of a common materiality contrasting black brick for the new against red brick in the old. The pitched external roof forms, a requirement of stringent Heritage guidelines, were expressed as “twin peaked” gable ends that aligned directly with the with the double valley hip roof of the existing house. The external timber clad rainscreen is defined as a one third proportion that aligns directly with the existing slate tiled roof of the existing house.  While compatible in terms of proportion and alignment the reductive abstraction of the new exterior and interior, suggests a new relationship to both the immediate garden and the greater surrounding context.

© Shannon McGrath

Internally the new addition uses white painted timber lining boards and exposed internal black work to define a new family living space. The use of materials normally associated with the exterior of a Heritage house suggests an inversion of our normal reading of an interior that is both surprising and yet reassuring in terms of its familiarity.

Section
Cite: "Twin Peaks House / Jackson Clements Burrows Architects" 09 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=321940>