We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Principe's Box House / u+a arquitectura

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
  • Architects: u+a arquitectura
  • Location: Vigo, Pontevedra, Spain
  • Architect in Charge: Gracia Amandi & Jorge de Uña
  • Area: 53.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Héctor Santos-Díez

© Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

From the architect. This project involved the rehabilitation of a 53 sqm apartment for a young couple. The apartment, located in the top floor of a building of 1910, was originally divided into five rooms, besides a very reduced kitchen, a bathroom and a storage space under cover with a maximum height of 1.50 m.

Section
Section

A new space, which is completely different, appears. It was there, waiting to be discovered. Its conservation becomes the goal and inspiration of the project.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

To improve the habitability and spaciousness the interior was emptied. Interior divisions were eliminated, as well as the ceiling which covered the original wooden triangle beams.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

In order to do so, it is decided to concentrate the more technical uses in a simple and light structure. Around it, the rest of spaces flow being, at the same time, visually isolated.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

To materialize this idea a wooden box holds the kitchen front, WC, laundry, sinks area, shower and a small closet. This wooden piece was conceived as a piece of furniture. It was built in maple wood as a tribute to the owner’s love for Spanish guitars, usually made of this material.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

As this was a rehabilitation work it was considered important to maintain a reference to the past, discovering what already existed placing it in a new context of time but keeping its essence and history.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Existing elements and constructive systems were recovered: lightweight interior partitioning, shutters, entrance door, wooden structure, new pine flooring planks. All the partitions were assembled by a carpenter. There is no tiling. The shower was installed using phenolic panels which were grooved to avoid slipping.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Principe's Box House / u+a arquitectura" 15 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/318410/principes-box-house-ua-arquitectura/>