Islamic Funeral Pavilion / Atelier PUUUR

  • 15 Jan 2013
  • Featured Religious Architecture Selected Works
© Teo Krijgsman

Architects: Atelier PUUUR
Location: Kruislaan, , The Netherlands
Architect In Charge: Furkan Köse
Landscape: Karres & Brands Landschapsarchitecten
Area: 190 sqm
Year: 2012
Photographs: Furkan Köse, Teo Krijgsman

© Teo Krijgsman

On The New Eastern Cemetery this year the first Islamic funeral building in the Netherlands is realized with full facilities allowing a dignified farewell and buriying. The new Islamic cemetery next to it is also the largest, general Islamic burial place in the Netherlands, with space for about 1400 graves. The building was designed by the Amsterdam architecture firm .

© Furkan Köse

The new Islamic cemetery located in the southwest corner of the New Eastern Cemetery, with the new, second entrance on the Rozenburglaan. The pavilion that facilitates to a number of functions for Islamic burial rituals.
From the beginning of the project Muslim organizations of diverse ethnicities were involved in the development. Notably they all are united for the first time, in the Platform Islamic Burial Amsterdam (PIBA), where Turkish, Moroccan, Surinamese, Indonesian and Pakistani Muslims are represented.

© Furkan Köse

With the construction of this place for Dutch and Amsterdam Muslims with a private funeral building, which meets the required facilities for the Islamic burial rites, a marker is formed for the integration of the Muslim community. The advent of this place is an essential contribution to the city and the Muslim community in Amsterdam. The model of the building has recently been included in the collection of the Amsterdam [History] Museum.

© Teo Krijgsman

Mecca
Principles for the design are the axes in the park and the orientation to Mecca. These two directions provide angular contortion which is visible in the facades. The triangular spaces formed by this act as an intermediary between inside and outside. The spatial relationship between the park, the outdoor spaces and the interior is essential. The transitions between them are kept in a gradual manner, by the introduction of the semi-enclosed outdoor spaces there are no hard boundaries between interior and exterior spaces.

© Teo Krijgsman

The Mecca-orientation is used to give the pavilion a special, spatial perception. The pavilion has a closed character that ensures the desired intimacy. On the square side, the front folds inward and invites to enter the building. On the other hand, the rear facade opens entirely at the cemetery garden through large windows and doors.

© Teo Krijgsman

Paradise
The central prayer hall overlooking the long, horizontal axis in the cemetery garden. This space can also be used in addition to the prayer, for personal homage by family and friends, which may be incorporated from the Dutch funeral traditions. The patio adjacent to the body washing space, is a reference to the paradise garden and forms a vertically oriented, tranquil location in the building. The horizontal view of the cemetery garden is juxtaposed with the vertical view of the sky – referring to the earthly opposite the heavenly. The large olive tree, which is named in the Quran, is a symbol of peace, love, faith, strength, victory and positive vision for the future.

© Teo Krijgsman

Natural light is a conscious part of the design. Like the main hall with diffuse skylights allowing the heart of the building being lit in a soft way. In the patios both at the main entrance and patio garden, the sunlight enters through the holes in the roof inside and ensures that these spaces are always lit. Hereby the visitors entering the building always walk towards the light.

© Teo Krijgsman

The Turkish travertine facades are sandwiched between white precast concrete facade elements. The pavilion is slightly lifted from the ground, making the building look lighter and floating.

© Furkan Köse

Infinity
Already in the design phase of the building, a wall mosaic of ceramics is developed for the front façade, in collaboration with fine art artist Rem Posthuma. This kind of close and early cooperation is particularly, hereby the work of art is well integrated into the facade and is a reference to the Islamic ornamentation. The infinitely continuous patterns are a reference to the infinity of the soul, since Islam is based on a general resurrection of mankind on the Day of Judgement.

© Furkan Köse

Placed next to the entrance this forms the point of recognition and invites being viewed and explored from a distance and up close. The cemetery garden was designed by Karres en Brands Landscape Architects. The long axis in the middle of the garden pionts in the direction of Mecca, and integrates seamlessly into the interior – the main hall – the building.

Elevation

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Islamic Funeral Pavilion / Atelier PUUUR" 15 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=318309>