We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Dentist with a View / Shift architecture urbanism

  • Architects: Shift architecture urbanism
  • Location: Oranjestraat 55, 5682 CA Best, The Netherlands
  • Project Architects: Harm Timmermans, Pieter Heymans
  • Area: 292.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Rene de Wit

© Rene de Wit © Rene de Wit © Rene de Wit © Rene de Wit

  • Construction Advisor: B2CO, Richard Fielt, Ede
  • Installations Advisor: Van Delft Groep, Nieuwkuijk
  • Contractor: Van der Weegen Bouwgroep,Tilburg
  • Furniture Contractor: Bots Bouwgroep, Deurne
  • Zinc Façade Sub Contractor: Bax koper en zinkspecialist, Bergeijk
  • Frames Sub Contractor: Hoefnagels Groep, Tilburg
  • Budget: € 340.000 excl. vat
Floor Plan
Floor Plan

From the architect. The task of this project was to transform and extend an historical house in the centre of Best, a village in the south of The Netherlands, into a dental practice with four treatment rooms. The central question was how the extension responds to the existing architecture  and how it profits from the green setting.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

The four new treatment rooms are situated in a new volume that at the same time mimics and contrasts the existing house. Its archetypical volume is derived from the existing house – it takes over the exact same inclination of the pitched roof - while it is being materialized in a very different material. Both the roof and the facades of the extension are clad with zinc. This strengthens the iconic quality of the archetype and renders the new extension into a "contextual alien" that blends into the rural surroundings and at the same time creates a clear new landmark that expresses its new function.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

The new volume provides each treatment room with an archetypical space of a miniature house. Its high ridge and steep ceiling results in a vertical space that connects to the perspective of a patient in the dentist chair. A roof light in each treatment room enables the patients to relate with the outside, even during treatment. A large ‘flower window’, that also serves as a bench, floods the rooms with daylight and provides both the staff and their patients with a framed view of the surrounding green.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

All secundairy functions of the densist practice are positioned in the existing house without harming its structure and typical 1930’s details. The patient enters and waits in a homely and familiar atmosphere that, together with the experience of the surrounding garden from the extension, makes the necessary visit to the dentist in a (slightly) more comforting experience.

Detailed Section
Detailed Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Dentist with a View / Shift architecture urbanism" 14 Jan 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/318141/dentist-with-a-view-shift-architecture-urbanism/>