Whitney Studio / LOT-EK Architecture & Design

© Danny Bright

Architects: LOT-EK Architecture & Design
Location: Madison Avenue, , NY, USA
Design Team: Ada Tolla, Giuseppe Lignano
Project Architect: Virginie Stolz
Area: 700 sqft
Photographs: Danny Bright

LOT-EK was commissioned to design a new art studio space for the Whitney Museum of American Art. The completed Whitney Studio houses activities for the museum’s education program, including art-making classes and informal lectures, and will also function as a gallery for special exhibitions.

© Danny Bright

In preparation for its move to a new building downtown, the Whitney Museum divested real estate near the current Madison Avenue location, which created a need for educational space. Wanting to keep these activities in synergistic proximity, the museum’s education department asked LOT-EK to design a structure to fit within its moat.

© Danny Bright

The concept employs 6 steel shipping containers stacked on two levels to form a concise, minimalist cube. The ultra-modern structure, placed on the south side of the entry bridge, both complements and contrasts with the museum’s concrete Marcel Breuer building.  The volume is sheared by two bright diagonal planes that create a continuous cut – and visual break – which runs along the sides up to the roof, creating a skylight. The design of the windows also engage the museum’s entrance bridge, its lobby, and its lower level restaurant, by allowing visitors to observe the activities going on inside.  The gallery-like white interior provides an open, double- height space, including a triangular mezzanine for the production and display of art work. The Whitney Studio is announced to pedestrians and drivers traveling along Madison Avenue by its bright yellow exterior corner.

© Danny Bright

The six 20-foot containers were modified, reinforced and painted at a New Jersey factory. The modules were then transported to the Whitney Museum and carefully craned into the moat one at a time.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Whitney Studio / LOT-EK Architecture & Design" 17 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=318111>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +9

    Notice the size of the steel members that have been used on the inside…

    The thing about shipping containers is, in their original state, they are under extreme tension. This makes them robust enough to handle their intended use. But once you cut a whole in them, they lose all of their structural integrity. In fact, they begin to twist violently, and require huge steel members to pull them back into their original shape. They may look cool, but they’re an grossly expensive way to make a steel box.

Share your thoughts