Railway Service Building / blauraum

  • 14 Jan 2013
  • Institutional Architecture Selected Works
© Martin Schlüter

Architects: blauraum
Location: , Germany
Client: HPA Hamburg Port Authority AöR
Area: 1,400 sqm
Year: 2010
Photographs: Martin Schlüter

© Martin Schlüter

The result decreases CO2 emissions by the weight of 2 African elephants (10,635 kg/year) and saves as much energy as 6 100 square metre homes consume in a year (55,974 kWh/year). These are the figures summing up the ecological balance of the new building housing offices, locker rooms and toilets for about 170 railway workers in the goods yard on the bank of Hamburg’s Spree dockyard.

© Martin Schlüter

All this in a massive 3 level construction built on half the amount of land as was occupied by the old building, offering room for about 170 workers with common areas, locker rooms and toilets as well as office space.

© Martin Schlüter

The building is located among the railway tracks, and its white ceramic walls form a true landmark in this heterogeneous context. Use of ceramic has practical benefits too, providing robust, easy to clean surfaces in a building used by so many people.

© Martin Schlüter

The concept of the “solar sail”, incorporated in the cube of the building and preventing creation of shadow zones while improving its appearance, provides about a quarter of the energy required to heat water for the showers.

© Martin Schlüter

The figures speak clearly, as the Hamburg architectural studio focused on sustainable design in the project, because people tend to pay attention only to large-scale green projects, when it is smaller buildings like this one that actually make all the difference.

section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Railway Service Building / blauraum" 14 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=317878>