El Plaza Condesa / Muñohierro + Esrawe Studio

© Paúl Rivera

Architects: Muñohierro + Esrawe Studio
Location: Cuauhtémoc, ,
Architects In Charge: Antonio Muñohierro, Héctor Esrawe
Project Area: 55,972.33 sq ft
Project Year: 2011
Photographs: Paúl Rivera

Project Direction: Jorge Bracho
Project Coordination: Joaquín Cevallos
Project Leader: Nancy Ocampo
Project Team: Gerardo Ramírez, Omar Cortés, David Herrera, Ian Castillo, Didier López, Andrés García, Cynthia Cárdenas
Supervision: Nancy Ocampo
Art Concept: Antonio Muñohierro + Francisco Fernandez “El Taka”, Iván Krassoievitch, Ximena Labra.
Art Production: Juan Camara, Mariana Fernandez, Polo Castellanos

A space conceived to dignify the musical expressions. This project has been executed together with OCESA, Mexico’s leading company in the entertainment industry. Taking its inspiration from the time period that gave rise to the building, the 50’s, the transition from modernism to post-modernism, it reclaims the value of functionality and applies it to the present time. This project pays homage to music and the cultural expressions that surround it.

© Paúl Rivera

In this new purpose of the building, art and architecture project its own comprehensive language. The existing structure is a multipurpose event hall with 6 levels, a mezzanine and basement. Presently the ground floor has a lobby area, bar, coat room, kitchen, storage rooms, restrooms, and a stage with its backstage dressing rooms and bathrooms. Followed by the house offices, more storage rooms and restrooms, and multiple halls. The existing area measures 17,060 squared feet and can host up to 1,500 viewers.

© Paúl Rivera

Our participation begins at the building’s outdoor lobby access, by creating three different volumes on the façade– from ticket sales, reception to elevators, and souvenir shop – directly into two corridors which lead to the building’s entrance. The finishes chosen are what dress and articulate the interior of the project, setting a rhythm on the walls with wood wainscoting, which starts on the exterior and travels all the way through the concert hall..

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "El Plaza Condesa / Muñohierro + Esrawe Studio" 03 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 30 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=314241>

Share your thoughts