Toy Library and Offices / taller 9s arquitectes

© Adrià Goula

Architects: taller 9s arquitectes
Location: , Spain
Architect In Charge: Oriol Cusidó, Irene Marzo
Area: 1,055 sqm
Year: 2010
Photographs: Adrià Goula

Section

Recycling city

An obsolete ‘corner’ of Barcelona’s Gothic Quarter is recycled, to transform an existing disused building into a public building that profit from the potential of the site to generate urbanity.

© Adrià Goula

Liberating the Gothic bell tower

With the demolition of part of the existing building it is retrieved the Gothic bell tower of the church of Santa Maria del Pi, freeing it from the current tensions and creating a patio at its feet, future access to the interior of the urban block.

Site Plan

Old bay- New body

It’s been rehabilitated the first bay of the existing building to maintain the historic character of the old square. And it’s been built a new body behind the old structure, a new building with zinc skin and metal structure which dialogues with the old part and frees the tower.

Existing Building

The tower as a backdrop

The new part of the building gesticulates and dematerializes to face the tower and the masonry of the tower becomes the fourth facade  in  all floors.

© Adrià Goula

A mirror facades

The facade of the new body which is situated opposite the tower becomes a contemporary reinterpretation of the old Gothic. Stony walls, massive, are transmuted into a semi transparent skin of vertical slats, the lines of imposts are now metal profiles…

Ground Floor Plan

Air and light as hinges

Between the new and the old, a gap of light and air links all floors and visually extends the outside to inside. The old part on the ground floor overlooks the square favouring close proximity between urban citizens and new uses.

Container of social uses

The logistics spaces and the scale are placed adjacent to a narrow private street. The remaining space is freed allowing multiple uses. In the same way that in the old part all the offices open to the square, in the new part the spaces face the tower.

© Adrià Goula

Innovative construction process

The structural framework was built before the deconstruction of the building in order to hold the buildings nearby. Afterwards it is been worked simultaneously on the finishing of the upper floors and in the archaeological works on the ground floor with the aim of lowering a subterranean floor.  This strategy allowed to shortening the period of works 4 months.

© Adrià Goula

A Place, a construction

Metal structure, ventilated facade,  dry partitions, panels of resins, rubber flooring, stucco traditional cal … The building systems are designed to meet both the difficulties and the demands of the site waste minimization, energy efficiency, durability and the easy maintenance.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Toy Library and Offices / taller 9s arquitectes" 30 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=311518>
  • http://www.margsanimals.com/blogs/index.php/margspets/news/ http://www.margsanimals.com/blogs/index.php/margspets/news/

    One other issue is after you are within a circumstances exactly where you’d not have a co-signer then you might desire to try to produce use of all your educational funding alternatives. You can find out several funds and other scholarships which will offer you you cash to help you with institution expenditures. Thx for the post.