We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Scandic Hotel Fornebu / NSW AS

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
  • Architects: NSW AS
  • Location: Fornebu, Norway
  • Design Team: Tore Schjetlein (responsible partner), Gudmund Stenseth (project architect), Tiffany Otis, Emelie Tornberg, Luis Santos, Chiara M. Zorzi, Geir Klefstad, Taylor Ferring
  • Area: 25000.0 sqm
  • Photographs: Einar Aslaksen

© Einar Aslaksen © Einar Aslaksen © Einar Aslaksen © Einar Aslaksen

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

From the architect. The project consists of three principal building elements: a base of brick and two L-shaped structures clad in optical white glass, which are stacked one upon the other. The building echoes the terrain, with the height of its volumes stepping down towards the water. This organization not only allows the building to integrate with the landscape, but ensures good daylight conditions in all areas.

Plan
Plan

The intention in the use of brick is to give the impression of a building that is solidly anchored to the ground, while simultaneously establishing a distinct base for the lighter glass elements overhead.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

This base contains common areas such as foyer, restaurant, conference rooms and parking, while the hotel rooms can be found in the white glass volumes.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

The transition between the recreational area by the water and the hotel’s outdoor area is fluid and allows for a diagonal trajectory through the hotel lobby and down to the water. The hotel landscaping is park-like and connects to the infrastructure and walkways already present in the area.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

The project addresses an existing building along Martin Linges road by rising up to a similar height, while stepping down towards the southeast in order to assume a scale appropriate for the transition to the park and beach areas which are found there.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

In essence, the hotel aims to act as a broker between the relatively densely built-up areas towards the north and the open areas towards the south. This concept is supported by the transparency of the entrance, which ensures a strong visual connection to the sea when approaching from Martin Linges road.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Scandic Hotel Fornebu / NSW AS" 29 Dec 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/310794/scandic-hotel-fornebu-nsw-as/>