We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Metal Shutter Houses / Shigeru Ban

Starchitects are all over New York, giving an extra value to new condos in Manhattan. A few months ago i visted the Herzog & de Meuron and Bernard Tschumi projects on the lower east side, and they looked quite impressive. While most people didn’t liked the Tschumi’s Blu Condo, despite it’s iconic image, i had mixed feelings with HdM’s 40 Bond St.

But on West Chelsea a new 9 unit condo is under construction, designed by japanese Shigeru Ban. The project is located on the south side of West 19th Street, between 10th and 11th Avenues in West Chelsea’s art gallery district, right next to the High Line, the Hudson River Park, Ghery´s IAC Building and Jean Nouvel´s 100 11th.

On this building, Shigeru Ban once again innovates on the material use by incorporating motorized perforated metal shutters on its -dynamic- facade, which act as light-modulating privacy screen at the outer edge of each residence’s terrace adjacent to the double-height living rooms.

From their website: This subtle “removable skin” echoes the neighboring gallery after-hours shutters, subtly contextualizing the building within its site. The building can literally become a uniform minimal cube, or it can open completely (as well as virtually unlimited permutations between). South of the loggia, twenty foot tall, upwardly pivoting glass walls open completely, thus blurring the boundary between the inside and outside – the double height living room and loggia become one. Similarly, a series of interior sliding glass doors create an open “universal floor” in each of the duplex houses – one vast and uninterrupted expanse which transitions seamlessly from inside to outside, or partition the space into private areas.

Penthouse view, with Ghery´s IAC on the background

Cantilevered kitchen sink designed by Ban

Double height living room

Lower level plan

West-East unit, lower level
West-East unit, lower level

Upper level plan

West-East unit, upper level
West-East unit, upper level

Project is under construction as of now, and features a bamboo fence on the construction site. It´s expected to be finished for winter 2008.

Cite:David Basulto. "Metal Shutter Houses / Shigeru Ban" 26 Jun 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/3102/metal-shutter-houses-shigeru-ban/>