Grundfos Kollegiet Dormitory / CEBRA

  • 26 Dec 2012
  • Featured Housing Selected Works
Courtesy of

Architects: CEBRA
Location: , Denmark
Collaboration: Sjælsø, Niras
Client: Engineering College of Aarhus
Area: 6,000 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of CEBRA

Courtesy of CEBRA

One of Grundfos Kollegiet’s remarkable characteristics is providing student housings in the heart of Aarhus’ new harbour front development – that is, a low cost residential building on a very attractive site. Like many other industrial harbor fronts, the former container port of Aarhus is being transformed into a dynamic new neighborhood. Grundfos Kollegiet is one of the first finished projects in the area that on completion will be home to 7,000 inhabitants and provide 12,000 workplaces. Its total site area amounts to 800,000 m2 making this development one of Europe’s largest harbor front city developments.

Courtesy of CEBRA

To reinforce the primary purpose of the building, which is to provide a place for students to live while they study, the project works with vertical stripes as a metaphor for books. From afar this makes the building look like books on a shelf, while close up it resembles a condensed micro Manhattan with small bundles of mini towers. Each little tower is treated differently both inside and out with different materials and window openings. This creates a variety of living accommodation, suitable for singles, couples or friends living together. The towers are designed to be different heights in order to incorporate technical facilities on the roof, accentuate the main entrance and provide a roof top terrace with a view over the waterfront and the city. These purely functional considerations end up giving this micro Manhattan a unique skyline of its own.

Courtesy of CEBRA

The ‘towers’ are placed on the perimeter of the site establishing an open inner space that uses a simple design strategy to create an atrium with attractive functional as well as spectacular aesthetic qualities. The individual apartments are reached from balconies, which are encasing the 12-story atrium with mirror clad balcony fronts. The mirrors are transforming the sense of space by expanding the relatively narrow atrium with endless kaleidoscopic reflections of itself and the people moving through it.

Plan

The mirrors also contribute to a more activating common space by supporting the social aspects of a dormitory building. The reflections assist orientation across several floors from one location allowing you to see people or activities that are located directly beneath or above you. In a similar way, the colours in the atrium enhance orientation across floors. As an equivalent to the façade’s division into towers, the graphic and apartment door colours are used to form vertical bands of red, orange and yellow from the bottom to the top floor.

Courtesy of CEBRA

Besides being a low cost method to create striking spatial features, the mirrors also reduce the need for artificial lighting by reflecting a maximum of daylight from the large skylight all the way down to the lobby.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Grundfos Kollegiet Dormitory / CEBRA" 26 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=309981>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    hi iam mannan form malaysia my cantere bangladesh i laik grundfos pam i com to indea ples gip me yor compane contak namber

Share your thoughts