New Theatre in Montalto di Castro / MDU Architetti

  • 21 Dec 2012
  • Cultural Selected Works
© Pietro Savorelli

Architects: MDU Architetti
Location:  Province of Viterbo,
Design Team: Alessandro Corradini, Valerio Barberis, Marcello Marchesini, Cristiano Cosi
Collaborators: Nicola Becagli, Michele Fiesoli
Structural Engineers: ACS ingegneri
Mechanical And Electrical Engineer: Federico Boragine
Site Area: 10,888 sqm
Year: 2012
Photographs: Pietro Savorelli, Lorenzo Boddi

“The design for the New Theatre in Montalto di Castro has a twofold objective: it is proposed as a conceptual model for measuring the territory and at the same time it attempts to express, through architecture, the magic of a theatrical event felt by the audience.

© Pietro Savorelli

The territory of Montalto di Castro sinks its origins into Etruscan anthropization whose ruins attest to architecture comprised of large stereometric masses in tufa; in the contemporary collective imagination Montalto di Castro evokes the world of the machines of the largest Italian power plant. The design proposes a temporal short circuit with respect to which the evolution of the territory is concentrated and expressed in a unique architectural moment: archaic Etruscan versus the aesthetics of the machine.

© Pietro Savorelli

The new theatre is a large concrete monolith characterized by subtle variations in colour and texture, on which the fly tower appears to rest in an ethereal manner: an alveolar polycarbonate volume that dematerializes by day becoming indistinguishable from the sky, and lights up from within by night transforming into a large “lantern” on a territorial scale.

© Pietro Savorelli

A new, extended, piazza in travertine and concrete, designed as a diversion of the road providing access to the historic centre, leads to the entrance of the New Theatre identified by an impressive overhanging roof. It introduces visitors to a continuous environment in which the foyer and the auditorium flow freely into one another. The wooden walls, with their broken lines, create a space conceptually derived from the excavation of the concrete monolith. This morphological heaviness is contradicted by the vibration of the material that seems to envelope the space in a large curtain and introduces the spectator to the much awaited magical opening of the stage curtains.

Section

The auditorium that seats 400 has its counterpart in the outdoor arena that seats 500, which can thus benefit from the theatre stage.”

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "New Theatre in Montalto di Castro / MDU Architetti" 21 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=309447>