A Space Shuttle for Bremen / Kister Scheithauer Gross Architects + Architekten BDA Feldschnieders + Kister

© Christian Richters

Architects: Kister Scheithauer Gross Architects And Urban Planners + Architekten BDA Feldschnieders + Kister
Location: Bremen,
Area: 3,850 sqm
Year: 2011
Photographs: Christian Richters

At the edge of the University campus a new research complex for the German Aerospace Centre is being created in form of the DLR-RY. Connected by a bridge, a two storey high laboratory extends the existing building.

© Christian Richters

The assembly of compact satellites and other aerospace equipment requires highly specialized laboratory facilities and rooms. Clean rooms and workshops for systems technology are required in addition to highly technical development and test laboratories.

© Christian Richters

Photographer Christian Richters has been documenting the project for us, which already has been inaugurated by the client on the 25th of August.

© Christian Richters

To its outside the square layout presents itself as a solitary volume with a dense, two storey cubature. Integrating a colonnade on the upper level, the inside opens itself up to its visitors despite the high levels of security.

© Christian Richters

Providing a corporate identity for the DLR, the building, not dissimilar to the heat resistant tiles of a space shuttle, received a skin of specially developed ceramic tiles (around 20 by 20 cm), which are glued centrifugally onto the insulation by means of a uniquely developed installation system.

© Christian Richters

In order to give the building a floating appearance a blue, slightly set back, strip light, wrapping around the base has been installed. The colour blue repeats itself in the inside as a corporate identity of the DLR.

© Christian Richters

Three years after the VOF-procedure in 2008 ksg is particularly excited to be able to celebrate the completion of yet another project in the North of the republic, almost simultaneously with the 6th building phase of the Technical University Bremerhaven.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "A Space Shuttle for Bremen / Kister Scheithauer Gross Architects + Architekten BDA Feldschnieders + Kister" 20 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=307093>

Share your thoughts