Bergrestaurant / Markus Innauer + Bernd Frick

  • 10 Dec 2012
  • Selected Works
© Adolf Bereuter

Architects: Markus Innauer, Bernd Frick
Location: , Platz 375, 6870 ,
Site Area: 2,000 sqm
Budget: € 1,900,000
Area: 690.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Adolf Bereuter

© Adolf Bereuter

The building shape, orientation and internal structure of this clearly and boldly designed panoramic restaurant develop out of the existing topography. The volume is nestled against the hillside on the ridge of the mountain. The external staircase to the roof terrace is following the original terrain and separates the building.

© Adolf Bereuter

Functional relationships and differentiation are made possible by the simplicity of the spatialarrangement. Unobstructed views into different directions reveal the openness of the sequence of spaces; there is a smooth transition between inside and outside. The immediate adjacency to nature, the stunning vistas over the inserted external staircase up to the summit and the animated flow of the strolling visitors are what make this project so appealing and exciting.  The restaurant floor is characterized by the wide horizontal glass facade which draws the impressive nature into the building. The ambivalence between nature and building is supposed the prevailing factor.

© Adolf Bereuter

The exterior appearance is defined by exposed concrete and glass, while the interior is mostly made of local wood. In contrast to the dark wood that is used for the floor and ceiling of the restaurant, all free-standing volumes and the entire furniture are constructed out of maple. The charismatic alpine washed concrete wall is made out of ​​stone that was retrieved from the site.

Ground Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bergrestaurant / Markus Innauer + Bernd Frick" 10 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=303584>