We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Kunsthalle Mannheim Winning Proposal / gmp Architekten

Courtesy of gmp Architekten
Courtesy of gmp Architekten

Just this past Monday, gmp Architekten was awarded the contract to design the new Kunsthalle Mannheim, a decision made by the Kunsthalle‘s jury. Their winning design portrays a symbolic identity, both on the outside and on the inside. The idea was to create a place that is easily remembered, and which appeals with its functional and urban quality. Analogous to the chess board type layout of Mannheim’s inner city, the design is a composition of several cubes, the regularity of which is however broken by an offset arrangement in terms of height and width, and also by the arrangement of squares within the development. More images and architects’ description after the break.

Visitors experience different sized rooms full of excitement and with a range of different air spaces. This creates a range of vistas inside and outside of the building. With the concept of a louvred facade, the design clearly distinguishes itself from neighboring buildings in terms of its color scheme and materials. The intention was to choose a warm metal color which on the one hand does not replicate the red of the regional sandstone but, on the other hand, does not appear cold in spite of its timeless feel. The plain architecture, with its translucent facade envelope, radiates a strong presence.

Courtesy of gmp Architekten
Courtesy of gmp Architekten

The design, which was revised as part of the negotiation process, features a significantly reduced volume on the basement floor. To achieve this, the designers moved the delivery zone to the ground floor, which made it possible to omit the ramp and other extensive circulation areas. Furthermore, the detailed design of the technical building services revealed that less space was required, resulting in the second sub-floor no longer being necessary.

Courtesy of gmp Architekten
Courtesy of gmp Architekten

Some of the services have been integrated in and on the roof areas, thus reducing the length of pipelines and ducting. In addition, the architects were able to incorporate improvements in many other areas of the new Kunsthalle Mannheim. In summary, all these measures mean that it will be possible to keep within the budget for the building. Architects: gmp Architekten Location: Mannheim, Germany Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers Project Manager: Di Miao Design Team: Mira Schmidt, Liselotte Knall, Kai Siebke, Frederik Heisel Status: International competition 2012 – 1st prize

model
model
Cite:Alison Furuto. "Kunsthalle Mannheim Winning Proposal / gmp Architekten" 05 Dec 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/303380/kunsthalle-mannheim-winning-proposal-gmp-architekten/>